Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А був колос: другу половину статуї Рамзеса ІІ знайшли майже через 100 років

Важливо

Верхню половину гігантської статуї Рамзеса II Великого виявили археологи неподалік стародавнього міста Гермополіса (Ель-Ашмунейн), що за 250 км на південь від Каїра. Цей давньоєгипетський фараон правив приблизно у 1279-1213 роках до н.е. Нижню частину статуї німецький археолог Гюнтер Редер відкрив ще 1930 року.

Про це розповідає Reuters.

Кам’яна брила з вапняку заввишки близько 3,8 м зображує Рамзеса II у подвійній короні та головному уборі, увінчаному королівською коброю. Як повідомляє Міністерство туризму та старожитностей Єгипту, на зворотньому боці статуї вибиті ієрогліфи, що описують різні титули, пов’язані з здобутками древнього правителя.

Нижню частину статуї німецький археолог Гюнтер Редер відкрив ще 1930 року, але друга половина тривалий час вважалася втраченою. У заяві йдеться, що висота цілої статуї становила близько 7 м. Наразі дослідники працюють над візуалізацією того, як статуя виглядатиме після реконструкції. Археологи вже почали підготовку брили для об’єднання обох частин статуї.

Учасники експедиції зазначають, що виявлення частини величезної статуї фараона у Гермополісі вказує на важливість цього місця, а тому сподіваються у майбутньому виявити тут й інші артефакти.

Рамзес Великий був третім фараоном Дев’ятнадцятої династії Єгипту і правив з 1 279 по 1 213 рік до нашої ери. За часів його правління Єгипет був великою імперією, що простягалась приблизно від сучасного Судану до Сирії. Фараон заснував нову столицю Пер-Рамзес, за допомогою дипломатичних зусиль та шлюбного договору уклав мир із Хетським царством. Це сприяло зростанню економіки та розширенню торгівлі в регіоні. Численні статуї Рамсеса II були встановлені по всьому Єгипту під час та після його правління.

Як розповідало раніше BitukMedia, вперше за 3200 років обличчя фараона можна побачити завдяки науковій реконструкції. Це результат спільної роботи вчених з Єгипту та Великої Британії. Вони відновили зовнішність Рамзеса II за допомогою 3D-моделі його черепа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі