Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коргі, доргі та спанієль Єлизавети II: що з ними стало

Важливо

Після смерті британської королеви Єлизавети II її кокер-спанієля забрав кінолог Іен Оупеншоу, який дресирував цього собаку. А її коргі дав притулок принц Ендрю, який їх і подарував

Долю вихованців королеви дослідило видання The Guardian.

Єлизавета ІІ завела кокер-спанієля незадовго до смерті. У чотирирічного собаки був гарний родовід і звучна кличка Вольфертон Драма. Але королева воліла дати їй своє власне ім’я – Ліззі. Раніше вона ніколи не мала справи з цією породою, надаючи перевагу коргі та доргі. Очевидно, на вибір королеви вплинув принц Вільям, який мав кокер-спаніель.

Крім Ліззі у королеви залишалися лише два собаки: коргі Мік та Сенді, подаровані сином, принцом Ендрю, навесні  2021 році – за кілька тижнів до смерті чоловіка, принца Філіпа. Тепер усі вони живуть у резиденції Ендрю неподалік Віндзорського замку. А з ними ще п’ять норфолк-тер’єрів принца та його колишня дружина.

Був ще 18-річний доргі Кенді, який жив у королеви з 2004 року. Але він помер незадовго до своєї господині.

Королева Єлизавета II з дитинства любила та розводила собак породи коргі. Все почалося, коли вона закохалася у собаку Дукі цієї породи, який належав її батьку Георгу VI. На своє 18-річчя вона отримала у подарунок власну коргі Сюзан. Її королева навіть брала у свій медовий місяць з принцом Філіпом.

Королева Єлизавета II зі своїм коргі в аеропорту Абердіна в 1974 році. Фото – Anwar Hussein/Getty Images

Відтоді коргі нестримно розмножувались і згодом зайняли окремі покої в Букінгемському палаці. Загалом, королева мала за життя десятки коргі. 

У 1971 році королівська корги Тайні зв’язалася з таксою з кличкою Піпкін, який жив у сестри королеви принцеси Маргарет. Помісь, що вийшла, назвали доргі. Кенді, яка дожила до 2022 року, була останнім нащадком Тайні та Піпкіна.

Королева в 1970 році з одним зі своїх коргі. Фото – Fox Photos/Getty Images

Щоб не плутати численних собак, королева обирала кожному виводку клички, пов’язані між собою. Наприклад, нащадки коргі Хані (з англійської «Мед») діставали клички, що були так чи інакше пов’язані з бджолами. А цуценят її сестри Шуга («Цукор») називали на честь алкогольних напоїв.

Ще в 2015 році літня Ліз припинила племінне розведення з своєї лінії коргі, яке почалося в 1944 році. Вона не хотіла, щоб її собаки пережили її. Останнім з цього розширеного посліду була Віллоу, яка померла у 2018 році.

Крім того, королева боялася, що цуценята будуть кружляти біля її ніг і вона невмисне через них перечепиться.

Як повідомляло раніше BitukMedia, собаки відчувають, коли людина стресує і реагують на це, підтвердили вчені з Королівського університету Белфаста. Саме цим можна пояснити психотерапевтичний ефект домашніх улюбленців на своїх господарів. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі