П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Собача любов – як наука пояснює наш особливий зв’язок з чотирилапими

Важливо

Собаки відчувають, коли людина стресує і реагують на це, підтвердили вчені з Королівського університету Белфаста. Саме цим можна пояснити психотерапевтичний ефект домашніх улюбленців на своїх господарів

Про це розповідає Science Focus.

Завдяки своєму надзвичайно тонкому нюху собаки можуть відчути, коли людина хвилюється. Як показало недавнє дослідження, собачий нюх вловлює леткі органічні сполуки, що виділяються з потом і диханням людини, коли вона відчуває стрес. 

Дослідники запропонували учасникам експерименту вирішити складне математичне завдання. При цьому фіксували у них частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск. Піісля випробування всім запропонували суб’єктивно оцінити рівень свого стресу. 

Під час експерименту вчені також взяли у піддослідних зразки поту та дихання, а потім запропонували спеціально навченим собакам перевірити запах. В нагороду тварини отримували ласощі. У 93,75% випадків собаки безпомилково вгадували запах людей, які зазнали найбільшого стресу. А найкраща з собак вгадувала його в 96,88% випадків.

На думку вчених, собаки гостро відчувають запах летких органічних сполук. Ті виділяються через дихання та піт людини в той момент, коли в його організмі починають посилено вироблятися гормони стресу – адреналін та кортизол. Віддані вихованці в цей момент часто кидаються заспокоювати господаря. Вони навіть можуть виступати в ролі “психотерапевтів” при тривозі, панічних атаках, посттравматичному стресовому розладі та інших психологічних проблемах. 

Одна з теорій пояснює таку поведінку домашніх улюбленців механізмом соціального визнання. З його допомогою ми ідентифікуємо когось як важливу і значущу людину. Цей механізм формує особливий емоційний зв’язок між людьми та собаками.

Як повідомляло раніше BitukMedia, нове дослідження японських вчених вказує, що собаки таємно оцінюють нас, коли ми робимо помилки. Але лише якщо вони…суки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі