Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На стежці динозаврів знайшли таємничі древні зображення

Важливо

У бразильському штаті Парайба на стежці, якою ходили динозаври, знайшли древні різьблення. Їх зробили на камінні первісні люди просто поруч із відбитками величезних лап. І науковці побачили певну закономірність.

Про це повідомляє CNN.

Насправді різьблення на місці досліджень під назвою Serrote do Letreiro виявили ще у 1975-му. Але тепер науковці побачили певну закономірність. Первісні люди не просто різьбили скелі. Вони “вписували” свої символи між слідами величезних лап.

Сліди, до речі, належать динозаврам крейдяного періоду, який закінчився 66 млн років тому. Їх лишили по собі три групи динозаврів – тероподи, зауроподи та орнітоподи.

“Прийнято вважати, що аборигени не мали наукового духу та нічого не знали про своє оточення. Але це неправда. Цілком очевидно, що їх цікавили ці сліди. Ми ніколи не дізнаємося, чи знали вони про динозаврів. Але очевидно, що їм були цікаві відбитки й вони вважали, що вони мають певне значення”, – каже співавтор дослідження Леонардо Трояно, археолог з Інституту національної історичної та художньої спадщини в Бразиліа.

Невідомо, на скільки древніми є ці петрогліфи. Однак, карбоновий аналіз поховань свідчить, що люди в тому регіоні жили 9 400 – 2 620 років тому. Це були невеликі комуни, люди мешкали у кам’яних сховках, яких багато довкола динозаврячої стежки.

Регіон є дуже спекотним, тож люди селилися тут із певною метою, кажуть науковці. Сліди деяких динозаврів нагадують відбитки лап страусів нанду, які мешкають у регіоні. Можливо, люди думали, що ці сліди лишили ці птахи.

Фото:  Leonardo Troiano

Малюнки відрізняються за стилем, що свідчить про те, що їх могли різьбити різні художники. Деякі мають форми, що нагадують рослини, а інші нагадують геометричні форми – квадрати, прямокутники та кола. У колах є хрести або лінії, які нагадують зірки.

Ймовірно, місце із петрогліфами використовувалося із ритуальною метою. Люди могли збиратися і вживати разом психотропні речовини. Одну таку – виду Мімоза хостіліс – місцеві вживають і досі.

У США та Польщі також відомі стежки динозаврів, на яких люди полишали свої петрогліфи. Але саме на цій у Бразилії є найбільш чіткі свідчення, що це було зроблено із певним наміром.

Як повідомляло BitukMedia, дослідники із німецького Кільського університету знайшли на дні Мекленбузької бухти конструкцію із величезних каменів, їм 11 тис. років. Кажуть ці майже 1,7 тис. валунів на дні Балтійського моря змінюють уялення про тодішніх збирачів та мисливців. Це може бути найстаріша мегалітична конструкція у Європі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі