Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На дні Балтійського моря знайшли кам’яну конструкцію, яка змінює уявлення про древніх людей

Важливо

Дослідники із німецького Кільського університету знайшли на дні Мекленбузької бухти конструкцію із величезних каменів, їм 11 тис. років. Кажуть ці майже 1,7 тис. валунів на дні Балтійського моря змінюють уялення про тодішніх збирачів та мисливців. Це може бути найстаріша мегалітична конструкція у Європі.

Про це розповідає CNN.

Мегалітичну конструкцію в районі німецького міста Рерік виявили на глибині 21 м на відстані майже 10 км від берега ще два три роки тому. Вона складається із 1670 каменів і включає ряд доволі великих валунів.

Каміння упорядковано таким чином, що виникнути під дією природних чинників конструкція не могла. Науковці відначають методичне розташування багатьох маленьких каменів, які з’єднують великі, нерухомі валуни. Велика кількість каміння лишилася після того, як розтанули льодовики Льодовикового періоду, їх і використовували люди.

Науковці дійшли висновку, що стін збудували для полювання на оленів.

“На той час населення північної Європи складало близько 5 тис. осіб. Їхньою основною їжею були олені”, – розповідає Марсель Брадтмеллер, історик Ростокського університету в Німеччині.

Ймовірно, кажуть науковці, на місці бухти раніше було озеро. І тут мігрували в пошуках їжі олені. Стіна взовж берега поступово підходила і підходила до води, зрештою смужка суші лишалася дуже вузькою. Таким чином, стада оленів ішли вздовж стіни, потрапляючи зрештою у пастку. Мисливці, які ховалися за стіною, просто винищували оленів, яким було нікуди діватися. Для цього використовували списи і луки зі стрілами.

Це перша відома подібна конструкція у Балтійському регіоні. Однак історики знають про так звані “пустельні повітряні змії” в пустелях Близького Сходу, Аравії та Північної Африки – їх використовували теж для масового полювання на тварин. Подібні конструкції знайшли і на дні озера Гурон в американському штату Мічиган.

Як повідомляло BitukMedia, археологи виявили залишки збудованої 7000 тисяч років тому кам’яної дороги. За словами вчених, раніше ця дорога біля узбережжя Хорватії з’єднувала острів з поселенням Соліне. Колись воно розташовувалося на штучному масиві суші, а тепер – на глибині від 4 до 5 метрів під водою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі