Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лежало у придорожній канаві з часів Римської імперії: вивчають найдавніше яйце у світі

Важливо

Давнє пташине яйце, якому майже дві тисячі років, знайшли під час розкопок у Ейлсбері (Велика Британія). І хоч воно було знесене на початку нашої ери, у часи Римської імперії, дослідники виявили, що його вміст зберігся. Археологи планують обережно витягнути рідину, щоб краще її вивчити.

Про це пише CNN.

Найдавніше на сьогодні яйце знайшли у Британії, за 80 кілометрів від Лондона, ще у 2010 році – під час археологічних розкопок у межах проєкту Oxford Archaeology.

На місці римського придорожнього поселення в Беріфілдсі, у заболоченій ямці виявили чотири курячі яйця. Одне розбилося в давнину, ще два розтріскалися і, випустивши сірчаний сморід, припинили мати археологічну цінність у момент знахідки, і тільки одне вдалося витягти цілим та неушкодженим. Провівши мікрокомп’ютерну томографію яйця, археологи роздивились, яке воно всередині.

Археологи з Oxford Archaeology вважають, що ці чотири яйця були підношенням богам або частиною похоронного обряду. Але яке б призначення у них не було, вчені констатують, що це найдавніші яйця, знайдені у Британії.

Єдине вціліле яйце відправили на обстеження, і в серпні 2023 року дослідники виявили всередині рідину. До дослідження долучилися також науковці з Кентського університету. Разом вони провели мікро-КТ-сканування яйця. Воно показало, що яєчний жовток і білок на диво досі збереглися.

За попередньою оцінкою, цьому яйцю близько 1700 років, а зберегтися йому вдалося, швидше за все, завдяки тому, що воно опинилося в затопленій ямі.

Є на світі й старіші яйця з вмістом — наприклад, у Музеї природознавства у Лондоні зберігаються муміфіковані пташині яйця. Їх виявили на території Верхнього Єгипту в 1898 році, і вони можуть бути старішими. Але саме знахідка з Беріфілдса претендує на звання найдавнішого яйця, яке збереглося без людського втручання.

Зараз яйце зберігається у Музеї графства Бакінгемшир в Ейлсбері, і дослідники вивчають можливості витягти його вміст, не розбиваючи шкаралупу. Поки що одним з найімовірніших варіантів виглядає тонкий надріз у шкаралупі, через який можна буде злити жовток. Якщо все вдасться, за словами археологів, це дасть величезний потенціал для подальших наукових досліджень.

Як розповідало раніше BitukMedia, британські археологи знайшли похоронне ліжко часів Стародавнього Риму.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі