П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майже IKEA: в центрі міста знайшли давньоримське похоронне ліжко

Важливо

Британські археологи знайшли похоронне ліжко часів Стародавнього Риму. Знахідку зробили в центрі Лондона. Розкопки вели неподалік Холборнського віадука на місці колишнього римського цвинтаря. Досі подібних артефактів бачити вченим не доводилося. Дослідники припускають, що ліжко могло бути призначене для “наступного життя”.

Про це повідомляє The Guardian.

Ліжко, що добре збереглося, датується 43–410 роками нашої ери. Предмет меблів поклали до могили чоловіка, який помер у віці близько 30 років. Артефакт був виготовлений з якісної деревини дуба. Вона збереглася завдяки тому, що місце поховання знаходилось в заболоченій місцевості.

Перед тим, як помістити ліжко у труну, його розібрали, а деталі склали стосом. Вченим це нагадало те, як пакують меблі в IKEA. Воно має різьблені ніжки та стики, скріплені невеликими дерев’яними кілочками. Досі подібних артефактів бачити вченим не доводилося.

“Воно було доволі ретельно розібраним і схованим, майже як меблі для наступного життя”– зазначив археолог Майкл Маршалл. За його словами, під час розкопок ліжко у могилі стало повною несподіванкою. Адже раніше були тільки свідчення про те, що людей несли на них під час похоронних процесій, а також іноді зображували на надгробках. “Ми взагалі не знали, що людей ховали на таких римських поховальних ліжках. Про це немає жодних попередніх свідчень із Британії”, – зауважив Маршалл.

Жодних інших поховальних речей там не знайшли. Однак археологи запевняють, що майже напевно там похоронена людина з високим статусом. Це один з найбільш вишуканих предметів меблів часів римської Британії, які коли-небудь були знайдені”, – наголосив фахівець.

Разом з артефактом знайшли п’ять дубових трун. Раніше на місці розкопок поблизу Холборнського віадука знаходили особисті предмети знатних римлян, зокрема намисто, скляний флакон та лампу, прикрашену зображенням гладіатора.

Надалі археологи планують продовжити вивчення поховання.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Норвегії знайшли найстаріше відоме нині корабельне поховання. Курган датують приблизно 700 роком н.е., що на століття раніше від епохи вікінгів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі