Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Старіше за вікінгів – у Норвегії знайшли древнє поховання із кораблем всередині

Важливо

У губернії Тренделаг у Норвегії знайшли найстаріше відоме нині корабельне поховання. Курган датують приблизно 700 роком н.е., що на століття раніше від епохи вікінгів.

Про це повідомляє Norwegian SciTech News.

Рештки древнього корабля знайшли у кургані Херлауґсхауґен на острові Лека у північно-центральній Норвегії. Це курган згадував ісландський скальд і прозаїк Сноррі Стурлусон. Вважав, що тут похований скандинавський король Херлауґ.

Курган має діаметр 60 м, що у 6 разів більше за звичайні поховання скандинавів, а висоту у 7 м. Археологи припустили, що курган міг би вмістити корабель – і дійсно знайшли там рештки судна.

Курган уже розкопували кілька разів у XVIII ст. Тоді були знайдені залізні цвяхи, бронзовий чайник, кістки тварин і скелет людини у сидячому положенні, яка тримала меч. Але на початку 1920-х все це безслідно зникло.

Археологи сперечаються, чи був таки похований у кургані корабель. Більшість доказів каже, що так – є багато цвяхів та шматків добре збереженої деревини, що могла бути частиною корабля. Також всередині кургану є стіна – така конструкція зазвичай робилася для поховання вождя на кораблі.

Окрім описаних знахідок, археологи розкопали шар деревного вугілля та зуб коня. Це дозволило визначити вік кургану. І він виявився старшим, ніж очікували.

“Курган належить до епохи Меровінгів, періоду до епохи вікінгів”, – каже археолог Гейр Ґроннесбі із Норвезького університету науки і технологій.

На жаль, призначення судна, на якому поховали короля, встановити навряд вдасться. Відомо, що скандинави будували кораблі як для війни, так і для торгових маршртурів. Однак, кажуть науковці, вивчатення кургану точно розповість більше про історію епохи до вікінгів.

Як розповідало BitukMedia, українські науковці оцифрували писанку XI-XII століття. Її знайшли у замку у Дубні на Волині. Тепер модель рідкісного спадку Київської Русі можна роздивитися у 3D, через VR та почути, як писанка калатає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі