П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Суд визнав невинним чоловіка, який відсидів 48 років за вбивство (ВІДЕО)

Важливо

Суд в американському штаті Охлахома виправдав 71-річного Глінна Сіммонса. Чоловік провів за ґратами 48 років за вбивство, яке, як з’ясувалося майже через півстоліття, він не скоїв. А могли і взагалі стратити!

Про це повідомляє The New York Times.

Суддя виніс рішення, згідно з яким подані докази спростовують аргументи сторони обвинувачення, на підставі яких чоловіка у 1975 році засудили до страти, а через два роки змінили міру покарання на довічне ув’язнення.

“Суд на підставі конкретних і переконливих доказів встановив, що злочин, в якому пан Сіммонс був обвинувачений, а потім засуджений, був скоєний не паном Сіммонсом”, – оголосила суддя Емі Палумбо.

Пограбування винного магазину у місті Едмонд, штат Оклахома, сталося у грудні 1974 року. Двоє грабіжників смертельно поранили в голову продавчиню Керолін Сью Роджерс. Підозрюваними стали гості вечірки в Оклахома-Сіті — Леонард та Делберт Паттерсони, Глінн Сіммонс та Дон Робертс. Поліція провела розслідування та встановила, що брати Паттерсони причетні до іншого вбивства.

Провину Сіммонса і Робертса встановили частково на підставі показань підлітка, якому вистрілили в потилицю. Він вказав на кількох інших чоловіків, а потім спростував деякі зі своїх свідчень. У липні цього року окружний суд скасував вирок, встановивши, що прокуратура не передала адвокатам усі докази, зокрема те, що свідок упізнав інших підозрюваних.

Сіммонс, зі свого боку, наполягав на своїй невинності – в момент вбивства він перебував у своєму рідному штаті Луїзіана.

У 1975 році Сіммонсу і Робертсу винесли смертний вирок, проте невдовзі замінили його на довічне увʼязнення – ухвалою Верховного суду від 1972-го, страта визнавалась неконституційною.

Дона Робертса звільнили умовно-достроково у 2008 році.

Сіммонс, в якого нещодавно діагностували рак печінки, з літа живе на пожертвування, зроблені через краудфандінгову онлайн-платформу.

За даними Національного реєстру реабілітацій, загалом Глінн Сіммонс провів в ув’язненні 48 років 1 місяць та 18 днів – це найбільший тюремний термін серед жертв судової помилки в історії Сполучених Штатів. Журналісти зазначили, що несправедливо засуджений тепер має право вимагати 175 тисяч доларів компенсації.

Чоловік усміхнувся, коли суд заявив про його невинуватість. Одягнений у сірий светр із капюшоном і капелюх, Сіммонс пізніше розповів репортерам, що чекав на цей момент “довго-довго”. “Це урок стійкості та завзятості. Не дозволяйте нікому говорити вам, що цього не може статися, тому що це справді може статися”, – заявив Сіммонс на прес-конференції після судового засідання.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США на волю вийшов безневинно засуджений чоловік зі штату Міннесота. Засуджений у 17, Марвін Хейнс відсидів у в’язниці 19 років.“Ми завдали шкоди”, – визнають у прокуратурі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі