П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Людиною року за версією Financial Times став очільник компанії, яка створює ліки від ожиріння

Важливо

Людиною року за версією газети Financial Times став очільник датської фармацевтичної компанії Novo Nordisk Ларс Йоргенсен. Його компанія розробила перші, як пише видання, “революційні методи лікування” ожиріння за допомогою двох препаратів. До цього єдиним ефективним методом лікування була баріатрична хірургія.

Novo Nordisk – розробник препаратів Ozempic та Wegovy. Ozempic – препарат, який застосовується при діабеті 2-го типу. Одним з його супутніх ефектів стало зниження ваги. При цьому багато людей без діабету використовують його не за “діабетичним” призначенням, а саме для того, щоб позбутися зайвої ваги. А Wegovy – аналог Ozempic, зареєстрований саме для зниження ваги. Над препаратами Novo Nordisk працювали кілька десятиліть.

Обидва препарати містять діючу речовину семаглутид. Він знижує апетит і затримує відчуття ситості. Суть ефекту препарату в тому, що він уповільнює травлення та дозволяє їжі довше залишатися у шлунку.

Фото – AFP

“Йоргенсен – піонер приватних інновацій, які можуть вплинути не тільки на охорону здоров’я, але і на суспільство, державне фінансування і на наші відносини з їжею”, – пише FT.

2023-го Novo Nordisk завдяки продажам Ozempic та Wegovy стала найдорожчою компанією Європи, обійшовши групу предметів розкоші LVMH (виробника Louis Vuitton і Moët & Chandon).

За розрахунками аналітиків банку Barclays, продажі Wegovy цього року сягнуть 4,2 млрд доларів, а у 2024 році – 7,3 млрд. Продажі Ozempic, за прогнозами, зростуть до 16,5 млрд доларів наступного року.

“Йоргенсену все ще необхідно переконати багато урядів та обмежені у ресурсах системи охорони здоров’я в необхідності заплатити за препарат зараз, щоб заощадити гроші у майбутньому. Частково для цього потрібне розуміння, що ожиріння – саме захворювання, яке можна лікувати за допомогою медикаментів, а не особистий недолік”, – зазначає FT.

Як розповідало раніше BitukMedia, люди із зайвою вагою, проте без ожиріння, мають такий же показник смертності, як і люди з нормальною вагою. Але вік має значення: надлишкові кілограми менше загрожують літнім людям, ніж молодим, свідчить дослідження американських науковців.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі