Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чули про голубці, начинені млинцями? Тепер це нематеріальна культурна спадщина України

Важливо

Для незвичної страви “Рулетики по-радивилівськи” на Рівнинщині печуть млинці, готують капустяне листя та фарш. Потім фарш загортають у млинець, а його – у капусту. Готують таку страву традиційно на поминки та релігійні свята.

Про це розповідає Рівненська ОДА у Facebook.

“Рулетики по-радивилівськи” або “голубці з млинцями” потрапили до нематеріальної спадщини, оскільки Мінкульт вирішив не обмежуватися самою стравою “голубці”, а поповнити перелік іншими регіональними варіантами.

Рецепт належить жінці, яка колись була  у наймах у заможних людей у селі (на той час, а нині місті) Перенятин. Вона принесла страву до себе в родину. Раніше її готували на Пасху, Різдво, Храмове свято, дні народження чи поминки.

Фарш може бути із птиці – курки чи індика – або зі свинини. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Млинці готують на молоці чи воді, із пшеничного чи гречаного борошна. Зараз у тісто додають сік буряка та мелену зелень. Листя готують як зазвичай на голубці.

На підготований листок кладуть млинець, на нього – фарш, і щільно закручують рулетиком. Дно посуду викладають кружальцями картоплі, рулетики викладають поверх неї, змащують смальцем та заливають підсоленою водою. Запікають у печі чи духовці, тушкують у каструлі чи пательні.

Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз найпопулярнішим є томатно-сметанний соус.

Як розовідало BitukMedia, у селі Кваси Закарпатської області місцеві підприємці створили бренд “Гуцало Джелато”. Під ним виготовляють унікальні сорти морозива на основі козячого та овечого молока, а також сорбе із алкогольних напоїв.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі