Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Я підіймався на Еверест, але мене підкорила Україна” – онкохворий британець волонтерить під час війни

Важливо

64-річний британець Стів Волліс каже, що у дитинстві не мандрував далі літнього табору. Тож на пенсії вирішив “відірватися”. Побувавши в різних екстремальних точках світу, він опинився в Україні під час війни. Чоловік бореться із раком, але одночасно займається тут волонтерством.

Про відчайдушного пенсіонера розповідає The Guardian.

Волліс пішов на пенсію у 60 років, до того займав посаду фінансового директора одного із вишів у Лондоні. Сталося це у 2021-му. З того часу він вирішив присвятити свій вільний час мандрам. Адже у дитинстві бував хіба що у літньому таборі на британському острові Вайт.

“Я піднімався пішки до базового табору Евересту, їздив Транссибірським експресом і проплив на каное через усю Шотландії, але мене вразила Україна. Тут чудові пейзажі, теплі люди та справжнє відчуття надії по всій країні”, – каже Волліс.

Вперше він побував в Україні у вересні 2021-го. А менш як за півроку в Україні почалася повномасштабна війна. У той час у Волліса діагностували рак шкіри. Він проходив імунотерапію і слідкував за подіями в новинах.

“Мій діагноз допоміг менш більше цінувати життя і дав мені новий поштовх допомагати іншим. Я знав, що як тільки моє здоров’я покращає, я повернуся в Україну. З’явилося відчуття, що своє перебування на пенсії я маю присвятити іншим”, – пригадує британець.

У лютому 2023-го Волліс поїхав на українсько-польський кордон і долучився до відновленого медцентру для українських біженців. Він не має великих навичок у будівництві – хіба що створення дрібних предметів інтер’єру – тож зайнявся кухнею та розмалював стіни.

У травні 2023-го Волліс повернувся до Лондона, де почув від лікарів, що рак повернеться. Тож він поспішив зробити якомога більше для України.

Зараз він волонтерить у Львові на кухні. Готує пакунки із їжею та відправляє їх на фронт. Пенсіонер по 10 годин проводить за чисткою овочів. А також плете камуфляжні сітки.

“У Польщі не було небезпеки. А у Львові я бачу поранених людей, які повертаються із фронту, чую звуки повітряної тривоги. І видно, як усі втомилися. Усі з цих людей знають, що хтось воює на фронті. Хоч і бачиш, що вони намагаються повернутися до норми, усі вони внутрішньо борються за виживання”, – каже Волліс.

“Усе своє життя я працював у офісі і був відірваним від світу. Коли ти готуєш їжу чи допомагаєш будівельникам, то відчуваєш величезне задоволення, що це принесе комусь користь”, – ділиться враженнями пенсіонер про своє волонтерство.

Зараз Волліс знову у Британії, але планує повернутися в Україні і волонтерити стільки, скільки дозволить здоров’я. Також хоче почати допомагати притулкам для тварин у Британії та закордоном.

“Кожен має спробувати свої сили у волонтерстві, оскільки ви отримуєте стільки, скільки вкладаєте. Це те, чим я буду займатися до кінця свого життя”, – каже британець.

Як розповідало BitukMedia, 82-річний німець Райнгард Кляйне купив реанімобіль, зібрав необхідне устаткування для нього та самотужки пригнав в Україну. На це лікар на пенсії витратив усі свої заощадження – 25 тис. євро.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі