П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нація Сато: до 2351 року всі японці матимуть однакове прізвище

Важливо

В Японії діє закон, який зобов’язує подружжя мати однакові прізвища. Саме він, як вказують вчені з Токійського університету, може спричинити зникнення більшості з них. А тому до 2351 року всі японці матимуть прізвище Сато.

Про це пише The Guardian.

Це дослідження стало частиною кампанії за оновлення чинного цивільного кодексу, створеного ще наприкінці 1800-х.

Професор економіки Гіроші Йошіда, який очолив дослідження, заявив, що за допомогою цифр намагався пояснити вплив наявних вимог на японське суспільство. Учений поділився побоюванням про те, що у майбутньому до людей доведеться звертатися за іменем або навіть цифрою.

Згідно з опитуванням, проведеним у березні 2023 року, рейтинг найбільш поширених прізвищ в Японії очолює Сато (на нього припадає 1,5% від загальної кількості населення). Другу сходинку посідає Сузукі.

Деякі користувачі соцмереж помилково припустили, що дослідження, про яке вперше повідомили 1 квітня, але опублікували в березні, було витівкою до Дня Сміху. Але Йошіда пояснює – він хотів, щоб нові дані змусили людей замислитися.

За словами Йошіда, нація Сато “буде не тільки незручною, але й підриватиме особисту гідність”, адже ця тенденція також призведе до втрати сімейної та регіональної спадщини.

Згідно з підрахунками Йошіда, частка японців на ім’я Сато зросла в 1,0083 рази з 2022 до 2023 року. Якщо припустити, що показник залишиться постійним і не буде змінено закон про прізвища, приблизно половина населення Японії матиме це ім’я у 2446 році. А 100-відсоткової позначки сягне у 2531.

На сьогодні подружжя в Японії мають вибрати, яке прізвище ділитися під час одруження, але в 95% випадків ім’я змінює жінка.

Наразі японські пари можуть обирати для майбутнього подружжя прізвище одного з наречених. У 95% випадків прізвище змінюють саме жінки. Дівоче прізвище поряд із набутим після шлюбу дозволено використовувати в окремих документах, як-от водійському посвідченні, посвідці на проживання.

Як розповідало раніше BitukMedia, асоціація перевірки ієрогліфічної грамотності Японії обрала ієрогліф – символ 2023 року. Ним став “дзей”, що означає “податок”. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі