Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знахідка зі “списку бажань”: діти знайшли рідкісну монету 1780-х років

Важливо

Американська родина була шокована, коли їхні малолітні діти відкопали рідкісну монету 18-го століття вартістю 33,5 тис. доларів. Йдеться про пів цента, які були викарбувані ще за часів батьків-засновників Сполучених Штатів.

Про це розповідає The Sun.

На початку травня 2023 року родина Козіковські, Мік, Кетлін та їхні діти, 8-річний Майкл та 7-річна Кася, озброївшись металошукачами, вирушили “на полювання за скарбами”. Саме тоді у самому центрі старовинного містечка Рентхем, що у штаті Массачусетс, де вони живуть, почалася реконструкція муніципального паркування. Асфальт вже зняли, і з’явилася можливість пошукати у землі щось цікаве. Мік Козіковські захоплюється колекціонуванням старовинних монет, любить побродити з металошукачем та захопив своїм хобі інших членів родини.

Майже одразу після початку пошуків Козіковські-молодші натрапили на мідну монету, вкриту зеленою патиною. За словами Міка, він швидко зрозумів, що діти знайшли щось справді дуже старовинне. Але справжній шок стався, коли Мік взявся шукати в мережі щось про знайдений артефакт. Виявилось, що Майкл і Кася підібрали монету Nova Constellatio 1785 року випуску.

Nova Constellatio (“Нове сузір’я”) – це перші гроші, викарбувані під егідою нового уряду Сполучених Штатів Америки після завершення Війни за незалежність. Монети були випущені в обмежений обіг в 1783 за ініціативою Роберта Морріса, одного з батьків-засновників США.

“Повинно неймовірно пощастити, щоб опинитися у правильному місці у правильний час”, — каже експерт-нумізмат Рода Кроч’єр. За його словами, хоча місцеві аматори за допомогою металошукача часто знаходять рідкісні монети, знахідка, яку зробили Майкл та Кася, буває раз у житті.

На аукціоні вартість окремих екземплярів Nova Constellatio може сягати 33,5 тисяч доларів. Хоча мідна монета номіналом пів цента, знайдена сім’єю Козіковські, швидше за все, буде коштувати трохи менше, вона все одно має величезну історичну цінність, пояснив Кроч’єр.

Як розповідало раніше BitukMedia, хлопчик знайшов срібні монети у шкільній пісочниці – їм 1,8 тис. років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі