Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

То не старість – науковці довели, що тексти пісень дійсно гіршають

Важливо

Австрійська науковиця Єва Цанґерле із Інсбруцького університету та її команда європейських науковців дослідили близько 12 тис. пісень англійською мовою абсолютно різних жанрів. Охопили період із 1980 до 2020 років. І довели, що якість текстів дійсно гіршає із літературної точки зору. Тож раніше дійсно “було краще”. Принаймні, у сенсі західної музики.

Про це пише The Guardian.

За останні 40 років тексти пісень стали простішими, злішими, більш повторюваними, а самі творці більш зосереджені на самих собі. Найбільш агресиивним із усіх став реп.

Такого висновку дійшла команда Цанґерде. Вони аналізували пісні англійською мовою в різних жанрах від репу до року та R&B і побачили, що тенденція не залежить від жанру.

Дослідження, опубліковане в Scientific Reports, зосереджувалося на виражених емоціях, повторюваності та виборі слів, зокрема, на тому як часто автори вживають важкі або незвичні слова

“За останні 40 років ми також спостерігаємо різкі зміни в музичному ландшафті — від того, як продається музика до того, як її виробляють”, – каже керівниця дослідження.

Науковці зрештою кажуть – поезія і пісні є “дзеркалом суспільства”, вони відображають мінливі цінності та уявлення культури.

Раніше BitukMedia повідомляло, що “жива музика” викликає у мозку сильнішу емоційну реакцію, ніж прослуховування музики з пристрою. Як показало дослідження, проведене в Цюріхському університеті, при живому прослуховуванні активізується одразу багато ділянок мозку. Вчені припускають, що живе звучання має глибоке еволюційне походження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі