Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Емоційна подорож мозку”: жива музика викликає сильніші емоції, ніж найкращий запис

Важливо

“Жива музика” викликає у мозку сильнішу емоційну реакцію, ніж прослуховування музики з пристрою. Як показало дослідження, проведене в Цюріхському університеті, при живому прослуховуванні активізується одразу багато ділянок мозку. Вчені припускають, що живе звучання має глибоке еволюційне походження.

Про це розповідає Medical Express.

Швейцарські нейробіологи виявили, що людський мозок реагує на живу і здатну змінюватися музику сильніше, ніж на записану. Для цього вони давали добровольцям послухати одні й самі композиції в записі і в живому виконанні піаніста та одночасно проводили фМРТ-сканування. Музикант під час живого виконання спостерігав за мозковою активністю слухачів та міг змінювати свою гру, аби викликати в них більше емоцій: робити паузи, грати швидше чи повільніше, змінювати гучність тощо. Тобто, він робив усе те, що зазвичай роблять музиканти, граючи перед публікою. Запис натомість був позбавлений таких ефектів. У відповідь на живе виконання зі зворотним зв’язком мигдалеподібне тіло активувалося сильніше.

“Наше дослідження показало, що приємні та дратівливі емоції, що виникають при прослуховуванні живої музики, викликають сильнішу та стійкішу активність в мигдалеподібному тілі, ніж записана музика. Живе виконання також стимулює активніший обмін інформацією у всьому мозку, що вказує на потужну реакцію афективних та когнітивних ділянок”, — каже професор Фрюхольц.

Піаніст міг змінювати гру, щоб модулювати нейронні реакції слухачів. Зображення – Wiebke Trost et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2024

Дослідники проаналізували, як фортепіанна музика узгоджується з мозковою діяльністю 27-ми піддослідних. Стійка синхронізація між суб’єктивними емоційними переживаннями та слуховою системою мозку спостерігалася лише тоді, коли публіка слухала живе виконання. Більше того, лише жива музика продемонструвала сильний та позитивний зв’язок між особливостями музичного виконання та мозковою активністю учасників експерименту.

Люди тисячоліттями слухали живу музику. Але щоб її послухати, необхідно було опинитися поруч з виконавцем, що не завжди можливо. Завдяки технологічному прогресу на початку XX століття, музику вдалося записати та зробити широко доступною для кожного. Однак навіть сьогодні, незважаючи на платформи потокової передачі музики та високоякісні аудіосистеми, досвід відвідування “живого концерту” неможливо відтворити у записі.

“Можливо, вдасться простежити еволюційне коріння музики”, – говорить доктор Фрюхольц. — “Людям потрібні емоційні переживання живої музики. Ми хочемо, щоб музиканти своїми виступами відправляли нас в емоційну подорож”.

Як розповідало раніше BitukMedia, улюблена музика може допомогти впоратися з болем.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі