Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гірко-солодка симфонія: улюблена музика може допомогти впоратися з болем

Важливо

Прослуховування нашої улюбленої музики та емоційні реакції, які вона викликає, особливо якщо вона гірко-солодка, ефективніше зменшують наше сприйняття болю, ніж незнайома музика для релаксації. Такого висновку дійшли вчені з університету Монреаля (Канада). Отримані результати вказують, що музика може бути хорошим немедикаментозним анальгетиком.

Про це розповідає New Atlas.

Наприкінці 90-х років англійський рок-гурт The Verve співав: “Тому що це солодко-гірка симфонія, це життя”. Згідно з новим дослідженням, схоже, що гурт міг щось знайти, особливо коли йдеться про вплив музики на наше відчуття болю.

Дослідники з Університету Монреаля виявили, що наша улюблена музика, особливо емоції, викликані прослуховуванням гірко-солодких мелодій, може бути ефективним і при цьому немедикаментозним способом зниження відчуття болю.

“У нашому дослідженні ми показуємо, що улюблена музика, обрана учасниками дослідження, має набагато більший вплив на зменшення гострого термічного болю, ніж незнайома розслаблююча музика”, — пояснив Даріус Валявічус, провідний автор дослідження. “Ми також виявили, що емоційні реакції відіграють дуже важливу роль у прогнозуванні того, чи матиме музика вплив на біль”.

Давно відомо, що музика має анальгезуючий ефект, що означає зниження чутливості до больових подразників. Але щоб визначити, яка саме музика є найбільш ефективною для зменшення болю, дослідники завдали помірно болючих теплових подразників на внутрішню частину передпліччя 63 учасників. Йдеться про відчуття, ніби тримаєш гарячу чашку чаю. Біль супроводжувався музичними фрагментами, кожен з яких тривав близько семи хвилин.

Вчені зібрали чотири групи піддослідних. Першій групі включали треки, які вони раніше відзначили як улюблені, другій — спеціально підібрані релакс композиції, третя слухала рандомну добірку, а четверта проходила експеримент у тиші. Після цього учасникам запропонували оцінити неприємні відчуття за стобальною шкалою.

Результати респондентів з другої, третьої та четвертої груп були однаковими. А от учасники, які слухали свої улюблені композиції, оцінювали свій біль на 9 балів нижче.

При більш ретельному аналізі вчені з’ясували, що найбільший знеболювальний ефект був у тих, в кого треки викликали мурашки або сильну емоційну реакцію. Вони відволікали увагу мозку від неприємних відчуттів. Переважно це були зворушливі сумні пісні. Вчені вважають, що така музика найчастіше викликає подібні емоції.

Дослідники усвідомлюють обмеженість свого дослідження, зокрема, це стосується часу, протягом якого учасники слухали музичні семпли. Наприклад, тривале прослуховування лаунж музики може мати сильніший ефект, ніж коротші треки, прослухані під час дослідження. Подальші дослідження мають з’ясувати, чи ефективна улюблена музика для зменшення нетермічного болю, такого як механічна стимуляція або хронічний біль.

Як розповідало раніше BitukMedia, немає достовірного зв’язку між прослуховуванням Моцарта та полегшенням симптомів епілепсії, показало нове дослідження науковців Віденського університету. Отже, так званий “ефект Моцарта” виявився міфом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі