Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ШІ може бути надійним інструментом для діагностики раку шкіри

Важливо

Дослідження показало, що діагностика раку шкіри за допомогою штучного інтелекту (ШІ) настільки ж надійна, як і діагностика медиків. Однак лікарі показали себе явно компенентнішими, коли справа доходила до призначення лікування.

Про це повідомляє Medical Xpress. 

Штучний інтелект (ШІ) вже широко використовується в медичній діагностиці. Австрійсько-австралійська дослідницька група на чолі з дерматологом Гаральдом Кіттлером з MedUni Vienna дослідила, наскільки діагностика та терапія пігментованих уражень шкіри приносить користь у реалістичному клінічному сценарії.

Команда порівняла точність діагностики та рекомендацій щодо терапії двох різних алгоритмів у додатках для смартфонів з точністю лікарів.

Науковці протестували у клінічних умовах два алгоритми – на кафедрі дерматології університету MedUni у Відні та в Сіднейському центрі діагностики меланоми в Австралії. 

Дослідження мало два сценарії. У сценарії А аналізували зміни шкіри з підозрою на рак, а в сценаріях Б – шкіру з великою кількістю родимок. Результати обох випадків порівняли з висновками лікарів – як експертів у галузі, так і менш досвідчених. 

У сценарії А дослідили 172 пігментні утворення у 124 пацієнтів, 84 з яких були злоякісними. У сценарії Б – 5 696 утворень у 66 пацієнтів, серед яких було 18 злоякісних.  

Вчені залучили два застосунки на основі ШІ: новий 7-класовий алгоритм ШІ та алгоритм ISIC, який вже використовувався у дослідженнях.

Новий алгоритм виявився таким самим точним, як експерти, та значно перевищив результати недосвідчених лікарів. Старий алгоритм показав гірші результати, аніж експерти, але кращі за менш досвідчених медиків.

Водночас із призначенням лікування ШІ впорався гірше. 7-класовий алгоритм у цьому випадку поступився експертам, але показав себе краще, ніж лікарі-початківці. 

“Застосунок зі штучним інтелектом, як правило, частіше радить видаляти доброякісні утворення, ніж це зробили б експерти. Якщо це врахувати, додаток ШІ, безумовно, можна використовувати. Слід також мати на увазі – якщо його не піддавати критиці, занадто багато хибнопозитивних результатів доведеться уточнювати”, – каже Геральд Кіттлер.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені розробили портативний ультразвук для діагностики пухлин грудей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі