П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Холоднокровні та відчайдушні: потяг жінок до злочинів пов’язаний з частотою пульсу

Важливо

Низька частота серцевих скорочень у жінок пов’язана з частішими злочинами та ненавмисними травмами. Таких висновків дійшли вчені зі Швеції. Цей зв’язок, який раніше відзначався переважно в чоловіків, прокладає шлях для інноваційних стратегій прогнозування ризику жіночої злочинності.

Про це розповідає Eurek Alert.

У 2015 році вчені з’ясували, що чоловіки, в яких частота пульсу в стані спокою досить низька, більш схильні до скоєння злочинів. А тепер кримінологи зі Школи поведінкових, соціальних та юридичних наук Університету Еребру у Швеції розібрались, як це працює у випадку з жінками.

Аби з’ясувати, як пов’язаний пульс жінок з їхньою схильністю до скоєння злочинів, дослідники вивчили особисті справи 12,5 тис. жінок, які добровільно прийшли на службу в армію у віці близько 18 років.

Особливу увагу дослідники приділили частоті серцевих скорочень та артеріальному тиску цих жінок під час медичного огляду. Потім кримінологи проаналізували “послужний список” піддослідних — як часто вони потрапляли у розбірки та отримували судимість до 40 років.

В результаті, як пишуть дослідники в журналі Plos One, вони виявили, що в жінок з найнижчою частотою пульсу в стані спокою (менше 69 ударів за хвилину) шанс бути засудженими за злочин був на 35% вищий, ніж у жінок з частотою пульсу вище 83 ударів за хвилину.

Крім того, аналіз систолічного артеріального тиску та судимості показав, що у людей з найнижчим тиском (113 мм рт. ст. або нижче) ризик скоєння будь-якого злочину був на 26% вищим, ніж в осіб з тиском вище 134 мм рт. ст.

Більш низька частота серцевих скорочень також пов’язана з вищим ризиком отримати “ненавмисні травми”. Тобто, такі жінки охоче йшли на ризиковану роботу (наприклад, знешкоджували бомби), займалися екстремальними видами спорту, стрибали з парашутом, внаслідок чого або калічились, або гинули від травм. Автори публікації пояснили це можливим відчуттям відчайдушності та потребою вегетативної нервової системи (вона відповідає за несвідомі процеси в організмі, наприклад, дихання та серцебиття) у додатковій стимуляції.

Отже, виходить, нижча активність вегетативної нервової системи штовхала жінок до небезпечних занять, змушувала йти на ризик.

Кримінологи уточнюють, що результати цього дослідження не варто застосовувати до всіх жінок. А все тому, що вони додатково проаналізували дані 1,7 млн жінок, які пішли до армії за призовом, а не добровільно. І більша вибірка показала, що в жінок з низьким пульсом вища ймовірність стати героїнею будь-якої пригоди, але на лаву підсудних вони потрапляють рідше.

Отримані результати дають дослідникам надію на те, що у перспективі вчені зможуть зрозуміти біологічні фактори схильності до злочинів, розробити тактику для задоволення їхніх потреб і, можливо, таким чином запобігти антисоціальній поведінці.

Як розповідало раніше BitukMedia, ШІ поставив під сумнів метод порівняння відбитків пальців.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі