П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

То уже не кримінальний доказ? ШІ поставив під сумнів метод порівняння відбитків пальців

Важливо

Американський студент Ґейб Ґо із Колумбійського університету та професор Веньяо Сюй із Буффало протягом трьох років вивчали відбитки пальців за допомогою ШІ. Довели, що відбитки різних пальців у одної і тої ж людини можуть бути різними, що ставить під сумнів принципи криміналістики.

Про це розповідає CNN.

Результати свого дослідження команда опублікувала цього тижня у журналі  journal Science Advances.

Для свого дослідження Ґо і його команда використовували глибоку контрастну нейронну мережу. Подібні ШІ використовують для розпізнавання облич.

ШІ “згодували” урядову базу даних із 60 тис. відбитків пальців у парах, які іноді належали одній і ті ж людині, але були взяті із різних пальців, а іноді – різним.

Програма визначила, що відбитки із різних пальців однією людини мають багато схожих рис, а отже дійсно можуть належати одній особі. Коли ж ШІ бачив, що це різні відбитки, то відзначав, що належать вони різним особам.

Однак точність нейромережі у розпізнаванні спарованих і розпарованих відбитків склала лише 77% – і це максимальний показник. Із чого науковці роблять висновок, що не усі відбитки пальців, які належать одній людині, є однаковими. І навпаки – відбитки різних людей можуть помилково присвоїти одній і тій же особі.

Причина у кутах та вигинах у центрі відбитків пальців, каже Ґо.

Криміналісти уже 200 років зіставляють відбитки пальців за гребінцевими виступами папілярного малюнка. Такий підхід добре допомагає зіставити два різні відбитки одного і того ж пальця. А коли пальці різні – наприклад, є один відбиток великого пальця і один мізинця – то цей підхід може не спрацювати. Може здаватися, що це відбитки різних осіб.

Ґо каже, це відкриття дозволить спіймати більше злочинців і закрити більше так званих “глухарів” – справ, де винних не можуть знайти роками. А також допоможуть невинним людям, яких звинуватили несправедливо.

Ґо та команда розповідають, що відчували на собі тиск криміналістів, які переконані у тому, що відбитки пальців кожної людини унікальні і однакові.

Професор криміналістики Крістоф Шампод із Університет Лозанни в Швейцарії, у коментарі заявив, що все це схоже на бурю в стакані води. Мовляв, про те, що відбитки різних пальців не є абсолютно ідентичними в однієї людини, знали від самого початку. Точно так же відбитки двох людей можуть бути ідентичними.

Просто Ґо і його команді бракувало досвіду і знань у криміналістиці, вважає криміналіст. Тому свою роботу вони переоцінюють.

Тема дійсно цікава, але її практичне значення переоцінене, каже професор криміналістики із Університету Каліфорнії Саймон Коул. Коли поліція бере відбитки пальців у підозрюваного, то бере їх із усіх пальців, а також із долоні.

Ґо ж переконує, що цією темою ніхто не пов’язував подібність відбитків із орієнтацією гребінцевого виступу; ніхто не використовував ШІ, щоб знайти розбіжності на відбитках пальців однієї людини. Саме ШІ є тут наріжним каменем, і дослідження має куди розвиватися, вважає студент.

Як розповідало BitukMedia, pозробники із Данського технічного університету створили подібний до ChatGPT штучний інтелект life2vec. Кажуть, він із ймовірністю 78% визначає різні події в житті людини. В тому числі і час смерті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі