Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Дуже точно” – науковці створили ШІ, який може передбачити час смерті людини

Важливо

Розробники із Данського технічного університету створили подібний до ChatGPT штучний інтелект life2vec. Кажуть, він із ймовірністю 78% визначає різні події в житті людини. В тому числі і час смерті.

Про це повідомляє New York Post.

life2vec здатен аналізувати людське життя, представляючи кожну людину як послідовність подій, що відбуваються в її житті. Про це розповідає Суне Леманн, керівник дослідження “Використання послідовності життєвих подій для прогнозування людських життів”.

“Ми спиралися на той факт, що в певному сенсі людське життя схоже на мову. Подібно до того, як слова йдуть одне за одним у реченнях, події йдуть одна за одною в людському житті”, – продовжує Леманн.

Бот life2vec дуже детально вивчає минуле користувача, і з цього робить висновки про майбутнє. Зрештою, розробники гарантують точність передбачення у 78%.

“Модель може передбачити практично все”, – каже Леманн.

Базую дослідження стали 6 млн данців, практично усе населення країни. Аналітики використовували life2vec, щоб визначити, хто з громадян країни, ймовірно, проживе принаймні чотири роки після 1 січня 2016 року.

Розробники сформулювали події у житті кожної людини дуже просто. Наприклад: “У вересні 2012 року Франциско отримав 20 тис. датських крон за роботу охоронцему замку в Ельсінорі”; “Протягом третього року навчання в середній школі-інтернаті Герміона відвідувала п’ять факультативів” – тощо.

Потім кожній події у життя присвоїли унікальний цифровий токен. Наприклад, перелом передпліччя кодується як S52, а післяпологова кровотеча — це O72.

Користуючись цими даними, бот майже точно передбачив, хто із данців помре станом на 2020-й у 3/4 дослідів. Жодному із данців передбачення не озвучувалися, запевняє Леманн.

Фактори, які означають більш ранню смерть: чоловіча стать, психічні розлади, робота висококваліфікованим спеціалістом.

Бот поки не доступний для загального користування.

Зараз науковці виявляють, що він може передбачити, а що ні.

Як повідомляло BitukMedia, штучний інтелект (ШІ) можна використовувати для прогнозу ризику серцевого нападу. Технологія від британських вчених може оцінити загрозу здоров’ю на найближчі 10 років, а отже врятувати тисячі життів людей, в яких до фатального стану призводять непомітні для лікарів зміни у судинах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі