Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Корисна шкідлива сировина: почали робити дороги з недопалків

Важливо

У словацькому місті Ж’яр-над-Гроном з’явилася перша у світі дорога з недопалків. Для її створення сигаретні фільтри переробили на пластикові волокна, які потім застосували як добавку при виготовленні дорожнього покриття.

Про це розповідає EuroNews.

Дорога в Ж’яр-над-Гроном — пілотний проєкт. Надалі технологію планують запровадити у Братиславі. Для збору “сировини” на ярмарках, фестивалях та ринках міста встановили спеціальні контейнери. Вони розраховані як на звичайні сигаретні недопалки, так і фільтри від сучасних пристроїв.

Фото – ziar.sk

Недопалки – найпоширеніший вид сміття, що забруднює довкілля шкідливими речовинами. Лише одна третина недопалків із 18 мільярдів сигарет, які щодня викурюються у всьому світі, потрапляє у сміттєвий бак або переробний бак.

Мікропластик, що міститься в сигаретних фільтрах, забруднює повітря, воду та ґрунт, отруюючи людей та тварин. Лише одна третина недопалків з 18 мільярдів сигарет, які щодня викурюються у всьому світі, потрапляє у сміттєвий бак або контейнер для переробки.

Європейські країни вигадують різні способи перетворити ці небезпечні відходи я на корисні матеріали. Наприклад, з недопалків з талінських пляжів вирішили зробити екологічні нитки, якими друкують 3D-принтери.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Іспанії тютюнові компанії зобов’язали сплачувати рахунки за прибирання мільйонів недопалків, які курці викидають щороку. Постанова є частиною пакету заходів щодо скорочення відходів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі