Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розмальована Ван Гогом: знайшли новий вид геконів

Важливо

В індійських горах Ґгат біологи знайшли новий вид геконів. Тільки побачивши його, з назвою не мудрували — Cnemaspis vangoghi. На честь знаменитого художника ХІХ століття Вінсента Ван Гога. А наштовхнуло дослідників на цю ідею незвичайне забарвлення спини ящірки.

Про це розповідає IFL Science.

Спина гекона завдовжки 3,4 см (без урахування хвоста) нагадала вченим ожилий шедевр Ван Гога “Зоряна ніч”. Автори дослідження розповідають, що у самців нового виду жовті голова та передня частина тіла, а спина прикрашена світло-блакитними цятками.

Мешкає Cnemaspis vangoghi переважно у камінні, рідше його можна побачити серед будівель та дерев. Ці гекони ведуть денний спосіб життя, активні в прохолодні години раннього ранку та ввечері.

Це фото має сильну енергетику “просто маленького хлопця”. Фото – Akshay Khandekar
Вінсент Ван Гог “Зоряна ніч” (1889)

Разом з “Ван Гогом” герпетологи виявили в Індії ще один новий вид геконів – Cnemaspis sathuragiriensis, який отримав свою назву на честь місця проживання – пагорбів Сатурагірі (Sathuragiri Hills).

Обидва ці види поширені в невисоких (250-400 м над рівнем моря) листяних лісах Шрівілліпутхура (Srivilliputhur) – міста та муніципалітету в окрузі Вірудхунагар індійського штату Тамілнад. Ця пара доповнює п’ять раніше відомих ендемічних хребетних тварин із тигрового заповідника Шрівілліпутхур-Мегамалай.

Самець (зверху) і самка Cnemaspis sathuragiriensis. Зображення – Akshay Khandekar et al. / ZooKeys, 2024

При цьому досі ці види були виявлені лише в дуже обмежених локаціях, що, за словами дослідників, є цікавим випадком мікроендемізму серед низинних видів. , В цьому випадку ареал виду охоплює кілька квадратних кілометрів площі та обмежений природними ландшафтами.

Також вчені зазначають, що штат Таміл Наду, де знайшли “Ван Гога”, вирізняється винятковим біорізноманіттям. Тому зоологи розраховують виявити тут ще щонайменше 50 нових видів ящірок.

Як розповідало раніше BitukMedia, біологи-еволюціоністи з Університету Райса в Техасі виявили новий вид тигрових жуків. Вони мешкають переважно в найбільшому місті штату Х’юстоні – звідси і назва Eunota houstoniana. Весь цей час жуки мешкали поряд з людьми і залишалися непоміченими.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі