Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Приписаний у Х’юстоні: вчені знайшли новий вид жуків

Важливо

Біологи-еволюціоністи з Університету Райса в Техасі виявили новий вид тигрових жуків. Вони мешкають переважно в найбільшому місті штату Х’юстоні – звідси і назва Eunota houstoniana. Весь цей час жуки мешкали поряд з людьми і залишалися непоміченими. Автори дослідження вважають, що хоча houstoniana був щойно відкритий, вид вже перебуває під загрозою зникнення.

Про це розповідає Eurek Alert.

Виявилося, що раніше цих жуків просто не помічали, плутаючи з іншим спорідненим видом. Розібратися допомогли генетичні аналізи та зіставлення ДНК.

Біологи застосували передову технологію генетичного секвенування разом із традиційними вимірюваннями їх зовнішнього вигляду та даними про географічний ареал, щоб перевизначити межі видів у комплексі видів Eunota circumpicta. Цей підхід, відомий як інтегративна таксономія, дозволив їм ідентифікувати різні біологічні об’єкти, на які раніше не звертали уваги.

За даними фахівців, у Техасі існує близько 62 видів тигрових жуків. Але команда еволюціоніста Скотта Ігана вважає, що ентомологи сильно недооцінюють різноманітність, яка існує насправді. Тому найчастіше багато видів зникають, тому що люди навіть не підозрюють про них і руйнують їхнє середовище. Сучасні методи дозволяють виявляти все більше таксонів, які знаходяться на межі зникнення та вживати заходів щодо їх збереження.

Разом з оцінкою зовнішнього вигляду та географії проживання жуків генетичне секвенування показало, що на південному сході штату, переважно в межах міста Х’юстон живе окремий вид із суттєвими відмінностями від решти техаських тигрових жуків. Він менших розмірів, з більш приглушеним металевим забарвленням, поводиться не так, як родичі і вибирає інші місця проживання.

Eunota houstoniana надає перевагу засоленим ґрунтам поблизу соляних котлованів, оточених травою та іншою рослинністю. А також місця біля нафтовидобутку вздовж узбережжя Мексиканської затоки. Однак, цей вид, як з’ясувалося, добре пристосовується, тому його ареал проживання простягається від прибережних до внутрішніх районів.

Автори дослідження вважають, що хоча houstoniana був щойно відкритий, він вже перебуває під загрозою зникнення. Його довкіллю загрожують урбанізація, розширення сільськогосподарських площ і промисловості в передмістях. Тому його дуже вчасно було виявлено, щоб встигнути вжити заходів для його збереження. Eunota houstoniana став 17 новим видом, відкритим командою Ігана за 11 років роботи.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли на дні океану “інопланетну” рожеву істоту з ніжками-сосисками.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі