Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Донорське серце вперше доправили пасажирським літаком через Атлантику

Важливо

70-річному французу доставили донорське серце з Індії на борту пасажирського літака. Орган провів у дорозі понад 12 годин у захисному боксі, після чого його успішно пересадили чоловіку. Припускають, що цей досвід допоможе зробити органи для пацієнтів доступнішими.

Про це розповідає журнал The Lancet.

Донор для літнього парижанина, який потребував пересадки серця, знайшовся тільки у Французькій Вест-Індії в Карибському морі. І медики вирішили спробувати доправити орган до Європи.

Було прийнято рішення транспортувати серце пасажирським комерційним рейсом авіакомпанії Air France, адже робити це приватним літаком обійшлося би в рази дорожче.

Фото – G Lebreton, P Leprince

Крім того, медики хотіли перевірити, як впорається з тривалим, понад 10-годинним польотом, апарат для підтримки життєздатності органа, що омиває його рідиною з киснем.

Зрештою орган провів поза тілом й у дорозі 12 годин і 6 хвилин. Після прибуття пацієнту трансплантували серце, яке згодом успішно прижилось, і вже за місяць чоловіка виписали з лікарні.

На думку французьких лікарів, цей досвід допоможе зробити органи для пацієнтів доступнішими, адже демонструє, що відстань і час на транспортування не завжди є обмеженням для трансплантології.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні за 9 місяців 2023 року провели 406 операції із пересадки органів. Це більше, ніж за увесь минулий рік, – тоді медики виконали 384 такі процедури.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі