Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Попри війну – українські трансплантологи встановили рекорд за кількістю операцій

Важливо

В Україні за 9 місяців 2023 року провели 406 операції із пересадки органів. Це більше, ніж за увесь минулий рік, – тоді медики виконали 384 такі процедури.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на  генерального директора Українського центру трансплант-координації Дмитра Коваля.

Органні пересадки в Україні проводять у 24 центрах трансплантації. Ннайбільшу таких операцій здійснили медики у Першому медичному об’єднанні Львові – 90, Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова – 71 та Інститут серця МОЗ України – 60.

“Стабільно залишається вищим відсоток трансплантацій від померлого донора: 64% – від посмертного і 36% – від живого донора. Це співвідношення є одним з показників дієздатності системи трансплантації”, – сказав Коваль.

“Попри війну і проблеми, які вона створює, наші медики продовжують розвивати напрямок трансплантації”, – наголосив він.

Коваль додав, що зросли показники трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин.

“За 9 місяців 2023 року їх провели більше, аніж за повний 2022 рік: 251 трансплантація у нинішньому році і 223 за увесь попередній. Найбільше пацієнтів отримали таку медичну допомогу в Національному інституті раку – 51, Черкаському клінічному онкологічному центрі – 47 та “Охматдиті – 45”, – розповів Коваль.

Як розповідало BitukMedia, в Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили малюку і дорослому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі