Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайомтесь з людиною, яка створила наше бачення пекла: вчені відтворили реалістичне обличчя Данте

Важливо

Бразильський експерт з комп’ютерної графіки Сісеро Мораес разом з вченими та художниками зміг відтворити обличчя видатного поета доби Відродження Данте Аліґ’єрі. Обличчя вийшло не зовсім таким, яке ми бачимо на відомих портретах великого італійця.

Про це повідомляє видання The Telegraph.

Відомий бразильський 3D-дизайнер Сісеро Мораес прославився реконструкціями облич древніх людей. Нещодавно він дістався Стародавнього Єгипту й відновив обличчя 2300-річної мумії дитини, а тепер взявся за творця Пекла, автора “Божественної комедії” Данте Аліг’єрі.

Раніше найвідомішим зображенням Данте був портрет, написаний італійським художником Сандро Ботічеллі у 1495 році. Саме за його описами відтоді відтворювали обличчя поета. Схожим чином його зобразили на одній з фресок Флорентійського собору.

Зображення Данте, відомі широкому загалу, засновані на відомостях від італійського письменника Джованні Боккаччо, автора “Декамерона”. Він описував земляка-флорентійця сутулою людиною середнього зросту, з витягнутим обличчям, орлиним носом і досить великими очима. Але проблема в тому, що Боккаччо не знав Данте особисто: Боккаччо було вісім років, коли Данте помер у вигнанні в місті Равенна. Боккаччо описував обличчя Данте зі спогадів близьких поета. Відомості ці були різного ступеня достовірності, тому і збірний образ вийшов не достовірним.

Портрет роботи Гюстава Доре, 1860 р. Copyright: xpiemagsx pievienna24052022-50812 !ACHTUNG AUFNAHMEDATUM GESCHÄTZT!
Зображення Данте з “Галереї портретів” (The Book Gallery Of Portraits), 1833.

“Усі наближення, здається, відповідають описам Боккаччо, але ми прагнемо виконувати суворо те, на що вказують кістки”, – пояснює Сісеро Мораес. За словами експерта, за основу своєї роботи він взяв аналіз кісток 1921 року, підкріплений даними зі статті 2007 року про обличчя італійського поета. Скориставшись цією документацією, дизайнер із колегами відтворив череп італійського поета.

Щойно це вийшло, по його поверхні розподілили анатомічні точки і приступили до анатомічної деформації, тобто почали доводити обличчя Данте до повної відповідності черепу. Потім попередньо підготовлений бюст скоригували за раніше опрацьованими параметрами, отримавши “середнє обличчя” з усіх зроблених проєкцій. Передбачили і те, як падатиме світло, як ляже волосся.

А ще не забули одягнути. Як основу для одягу використали серію зображень, приписуваних Данте, адаптували з моделі, що раніше існувала, скоригували і змоделювали спеціально для реконструкції. Таким чином поет опинився в тому самому одязі, в якому його зазвичай зображають, а от риси його обличчя помітно змінилися.

Дивлячись на портрет, Мораєс підсумував, що череп Данте був більшим за середній, а сам поет – “блискучою людиною, але озлобленою вигнанням”.

Як розповідало раніше BitukMedia, завдяки новим методам реконструкції відомий вже 70 років череп отримав своє обличчя. Йдеться про так званий “череп з Єрихону”, якому 9 тисяч років!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі