Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Собак навчили розпізнавати хворобу Паркінсона за запахом

Важливо

Американські вчені навчили домашніх собак розпізнавати хворобу Паркінсона за запахом. Тварини справляються у 90% випадків. У майбутньому це може стати дієвим та дешевим способом діагностики нейродегенеративного захворювання.

Про це розповідає IFL Science.

До контрольної групи входили 23 собаки 16 різних порід. Це були породи, що традиційно використовуються для виявлення захворювань, так і звичайні вихованці, на зразок англійського мастифа або померанського шпіца.

У період між 2021 та 2022 роками собаки пройшли навчання, яке складалося з 200 занять. Для тренувань використовували хімічні речовини, що виділяє шкіра людини. Люди з хворобою Паркінсона мають сотні унікальних хімічних речовин у шкірному салі – маслянистій речовині, яка зволожує шкіру. Саме на цьому запаху тренували вихованців.

Вважається, що нюх собаки в 10 тис. кращий, ніж у людини – у цих тварин близько 220 млн нюхових рецепторів, а в людей – лише 5 млн.

Після цих інтенсивних занять собаки почали винюхувати хворобу Паркінсона із середньою ймовірністю 86%, ігноруючи зразки від здорових учасників у 89 відсотків випадків. Ба більше, деякі зуміли досягти рівня чутливості понад 90%.

Автори відзначають, що поки що неясно, які саме сполуки в шкірному салі виявляють собаки, але подальші дослідження можуть допомогти відповісти на багато питань.

Ймовірно, у майбутньому собак використовуватимуть для моніторингу стану людей та виявлення захворювання на ранніх стадіях. Це покращить діагностику та допоможе лікарям у призначенні відповідного лікування.

Як розповідало раніше BitukMedia, британські вчені розробили новий тест для виявлення хвороби Паркінсона на ранніх стадіях. А все завдяки гострому нюху жінки з Шотландії. Особиста трагедія зробила жінку медичним феноменом і помічницею вчених.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі