Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Аномально великий мозок: відновлено обличчя 2300-річної мумії дитини

Важливо

1925 року на цвинтарі Ахмім у Верхньому Єгипті виявили дивні муміфіковані останки. Вони знаходилися в труні звичайних розмірів, от тільки більшу його частину займала голова. Тепер вчені з’ясували, ким був цей підліток і на яке захворювання страждав.

Про це розповідає Daily Mail.

Останкам, які виявили археологи, не менше 2300 років. Але вік у цьому випадку хвилював вчених найменше — значно більше вони були вражені розміром черепа.

Судячи з останків, у труні лежав хлопець чотирнадцяти років. Його череп виявився майже втричі більшим за стандартний череп людини його статі та віку. Та й сама труна була завеликою для 14-річного підлітка. Окрім іншого, посмертну маску було перевернуто, бо інакше закрити труну було б неможливо.

Бразильський 3D-дизайнер Сісеро Мораєс, відомий реконструкціями облич стародавніх людей, взявся за відновлення зовнішності давньоєгипетського підлітка. Оцифрувавши його череп, він додав м’які тканини і відтворив вигляд юного єгиптянина.

Відновивши прижиттєвий вигляд мумії, дослідники не тільки побачили його обличчя, а й змогли встановити діагноз. Мораєс дійшов висновку, що юнак мав мегаленцефалію — захворювання, яке характеризується аномально великим мозком. Для порівняння: мозок дорослої людини важить від 1,300 до 1,400 грамів. Згідно з енциклопедією неврологічних розладів Гейла, мозок дорослої людини з мегаленцефалією важить понад 1,600 грамів.

Незважаючи на встановлений діагноз, причина смерті підлітка залишається нерозкритою. Зараз останки знаходяться в колекції Філдівського музею природної історії, а Мораєс разом із колегами готується до публікації свого дослідження.

На похованні був ще й надгробок, що добре зберігся. Він допоміг дослідникам дізнатися, ким був небіжчик. Ним виявився син жерця на ім’я Інарос, який служив єгипетському богу родючості Міну. Він мав би успадкувати посаду свого батька, але життя внесло свої корективи.

Раніше BitukMedia вже не раз публікувало роботи Мораеса. Ось, наприклад, 60-річний неандерталець, відомий науковому світу як “Старий“; чоловік, який проживав в долині Нілу задовго до побудови пірамід, або Антоній Падуанський, один з найвідоміших християнських святих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі