Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дожив до глибокої старості: відновлено обличчя неандертальця з печери

Важливо

Через 115 років після виявлення скелета ніби з небуття постало обличчя 60-річного неандертальця, відомого науковому світу як “Старий”. Його показала Група вчених з Університету Катанії (Італія) на чолі з відомим бразильським 3D-дизайнером Сісеро Мораесом. Він спеціалізується на комп’ютерному відновленні зовнішності давніх людей за їхніми черепами.

Про це розповідає Live Science.

3 серпня 1908 року троє католицьких священиків, які захоплювалися пошуком старожитностей, знайшли в печері Буффіа-де-Бонневаль в комуні Ля Шапель-о-Сен, що на південному заході Центральної Франції, добре збережені скелетні останки чоловіка-неандертальця. Майже цілий скелет лежав на спині у викопаній у вапняковій підлозі печери в ямі завдовжки 145 см. Це дозволило вченим припустити, що покійного не просто поклали на підлогу, а навмисно поховали.

Скелет з Ля Шапель-о-Сен отримав прізвисько “Старий” – через те, що мав ознаки багатьох старечих патологій. Зокрема, у чоловіка за життя випали майже всі зуби через важкий періодонтит, а на суглобах були явні сліди артриту. Крім того, він страждав на бруцельоз — зоонозну інфекцію, і це, до речі, перший підтверджений випадок поширення цього захворювання.

Як зазначають Мораєс та його колеги, вивчення черепа ще раз підтвердило, що “Старий” належав не до Homo sapiens, а до Homo neanderthalensis, тобто був неандертальцем. Про це свідчать, зокрема, такі класичні неандертальські риси черепа, як виражені надбрівні дуги, великі очні западини та плоска основа черепа. За оцінками вчених, Старий жив у період між 47 і 56 тисячами років тому, і на момент смерті йому було понад 60 років.

Паралельні реконструкції обличчя «Старого». Зображення – Cícero Moraes et al

Сісеро Мораес зі своєю групою вже не вперше відновлює обличчя людей з минувшини. Раніше BitukMedia розповідало про чоловіка з Єрихону, якого довгий час вважали жінкою, та Антонія Падуанського, одного з найвідоміших християнських святих. Тепер на них можна подивитись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі