Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Австралія надасть притулок жителям Тувалу – острови йдуть під воду

Важливо

Уряд Австралії надасть притулок мешканцям острівної тихоокеанської держави Тувалу. Країна, розташована на п’яти атолах та чотирьох островах однойменного архіпелагу, може повністю піти під воду до 2070 року. То все наслідки глобального потепління.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на прем’єр-міністра Австралії Енотоні Альбанезе.

Щорічно уряд Австралії видаватиме близько 300 спеціальних віз громадянам Тувалу. З ними жителі країни зможуть переїжджати на континент, здобувати освіту та працювати. За словами Альбанезе, такі дії підкреслюють “прихильності Канберри до інтересів тихоокеанської родини”.

Також глава уряду Австралії виділить близько 17 млн доларів для розширення території основного атолу Фунафуті. Буде намито близько 6% землі, наголосив Альбанезе.

Зараз в Тувалу проживає близько 12 тисяч людей. Площа найбільшого острова – Фонгафале – становить 2,7 кв км. Більшу його частину займає злітно-посадкова смуга аеропорту. Оскільки літаки літають до країни двічі на тиждень, коли аеропорт порожній, на смузі грають у регбі. Іноді смугу використовують як ринкову площу.

За оцінками експертів ООН, острови, що належать держав Тувалуі, повністю підуть під воду до 2070 року. У 2021 році МЗС Тувалу повідомило про плани країни створити цифрову версію самої себе. Так країна “продовжить існування навіть після того, як піде під воду”, – вважають чиновники.

Як розповідало раніше BitukMedia, більша кількість веселок стане наслідком глобального потепління.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі