Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Все сам: робот-екскаватор звів шестиметрову кам’яну стіну і без цементу (ВІДЕО)

Важливо

Інженери з Федеральної вищої технічної школи Цюриха (Швейцарія) створили робот-екскаватор HEAP. Він власними силами спроєктував та збудував 6-метрову стіну з брил довільної форми.

Про це розповідає Eurek Alert.

Робот HEAP (Hydraulic Excavator for an Autonomous Purpose) від ETH Zurich – це 12-тонний крокуючий екскаватор, який інженери доповнили системами навігації та оцінки положення, а також лазерним датчиком (лідаром), що розмістили на ковші.

Будівельні роботи HEAP розпочав зі сканування будівельного майданчика, створення його тривимірної мапи та запису місць розташування валунів масою кілька тон кожен – вони були завезені на майданчик спеціально. Робот підняв кожен валун, за допомогою алгоритму машинного зору оцінив його масу та центр ваги, а також зафіксував його тривимірну форму.

Для будівництва робот не використовує жодних скріплювальних засобів — лише викладає каміння так, аби вони добре тримались. Стіна, яку збудував HEAP, має у довжину 65 метрів, а її зведення відбулося без жодного втручання людини.

За робочу зміну машина розміщувала від 20 до 30 брил і приблизно стільки ж доставляється за один підвіз будматеріалів. Найважливішою ж перевагою проєкту є те, що в реальності підвезення не знадобилося б — з подібними системами можна будувати об’єкти, використовуючи тільки камені, що лежать поблизу. Це допомагає економити на вантажних рейсах та уникати супутніх їм вуглецевих викидів.

Розробники сподіваються, що їхній підхід стане у пригоді на будівельних майданчиках – він звільнити будівельників від небезпечної роботи.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені з ETH Zürich презентували останнє досягнення в галузі 3D-друку — роботизовану руку. Вона вражає своєю анатомічною точністю та унікальною конструкцією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі