Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Точно анатомічна: вчені вперше надрукували роборуку з кістками, зв’язками і сухожиллями (ВІДЕО)

Важливо

Вчені з ETH Zürich презентували останнє досягнення в галузі 3D-друку — роботизовану руку. Вона вражає своєю анатомічною точністю та унікальною конструкцією. Ця інновація складається з кісток, зв’язок і сухожиль, створених з різних гнучких полімерів. Нова технологія, що використовує комп’ютерний зір і лазерне сканування, значно спрощує об’єднання мяких і жорстких матріалів в одному відбитку.

Про це розповідає Iflscience.

Істотний внесок у розвиток технології 3D-друку внесли дослідники з ETH Zürich і американського стартапу Inkbit, розробивши нові методи, які дають змогу друкувати об’єкти з використанням пластиків, які повільно тверднуть. Тепер стало можливим комбінувати м’які, еластичні та жорсткі матеріали для створення більш складних форм.

Вчені створили повністю надрукований на 3D-принтері функціональний роботизований захват у формі людської руки, який має 19 сухожиль, що незалежно приводяться в дію, м’які пальці з сенсорними подушечками і жорсткі кістки, що несуть навантаження.

Рука створена з використанням тіоленових полімерів повільного затвердіння, що забезпечують видатні еластичні властивості. Процес друку ефективно обходить проблеми, пов’язані з затвердінням пластиків, що повільно тверднуть, з використанням лазерів для 3D-сканування кожного шару і автоматичної корекції нерівностей.

Професор Роберт Кацшманн відзначає переваги м’яких роботів, таких як створена рука, порівняно з традиційними металевими конструкціями. М’які роботи, як цей, знижують ризик травм під час взаємодії з людьми і краще підходять для роботи з тендітними предметами.

Ці технологічні успіхи дають змогу дослідникам розширити сферу застосування роботів, роблячи їх безпечнішими та універсальнішими у сферах, що потребують чутливості та гнучкості.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з Університету Коїмбри (Португалія) розробили нову м’яку роботизовану руку. Вона проста у виготовленні та легко масштабується. Розробка поєднує м’яке покриття з твердим екзоскелетом. Саме так влаштовані кінцівки тварин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі