Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тут буде місто-музей: Монпельє включає арт в процес архітектурного проєктування

Важливо

Монпельє стане першим містом Франції, яке зобов’язує додавати витвори мистецтва в процес архітектурного проєктування. Таким чином, середземноморське місто планують перетворити на справжній художній музей просто неба, а сучасне мистецтво вийде за межі традиційних музеїв і стане частиною повсякденного життя та середовища.

Про це пише The Mayor.

У французькому місті Монпельє забудовники відтепер мають додавати витвори мистецтва до житлових будинків. Це перше місто у світі, яке зобов’язує включати мистецтво в процес архітектурного проєктування.

Вартість мистецького твору має становити не менше за 1% від вартості землі, на якій зведена споруда, але не менше ніж €10 тис. Кожен художній проєкт також переглядатиме спеціальна комісія — вона стежитиме за тим, аби власники будівель обирали різних митців, а не надавали перевагу одному.

Формат мистецького твору необмежений – це може бути скульптура, фреска, вуличне мистецтво чи інсталяція.

AlSticking @ Montpellier, France
Фото – Depositphotos

Згідно з новим правилом, до 2026 року в мегаполісі Монпельє має бути відкрито близько сотні робіт, деякі з яких будуть в громадських місцях, а інші – у зонах загального користування будівель.

Як розповідало раніше BitukMedia, архітектор Ахмад Алкаттан створив у Дубаї, ОАЕ, конструкції, які надають прихисток як людям, так і голубам. Каже – там можуть “вилупитися” нові ідеї. Так і назвав своє творіння – Designest.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі