Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вийняли серце із грудної клітки – українські лікарі провели унікальну операцію військовому

Важливо

Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні вперше в Україні видалили пухлину на серці пацієнта. Для цього серце 45-річного військового вийняли із грудної клітки.

Про це повідомляє департамент охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації у Facebook.

У чоловіка діагностували  саркому задньої стінки лівого передсердя. Її видалили методом аутотрансплантації. Під час операції життя пацієнта забезпечував апарат штучного кровообігу.

Чоловік отримав на фронті серйозне поранення і має високу ампутацію ноги. Під час перебування у лікарні медики виявили у нього важку мітральну недостатність. З’ясували, що причиною є злоякісна пухлина.

Лікарі Тернопільщини навчилися проводити таку операцію самостійно, читаючи літературу та переглядаючи відео.

«Щоб отримати доступ до пухлини, враховуючи її розмір і місце розташування, потрібно було провести експлантацію серця. Операція відбувалася у два етапи. Ми вийняли серце з грудної клітки пацієнта, видалили частини пухлини, які залишилися у грудній клітці, сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарду, вшивши в нього всі легеневі вени», — розповів подробиці кардіохірург.

Другий етап включав видалення мітрального клапана серця і частини лівого передсердя, які були вражені саркомою. Потім лікарі відновили геометрію лівого передсердя теж за допомогою бичачого перикарду та встановили новий мітральний клапан.

Зараз стан чоловіка задовільний. Його виписали. Він перебуває у Києві із родиною.

Як повідомляло BitukMedia, y Львові 49-річному чоловіку врятували ногу від ампутації. Майже 30 років він жив з новоутвором у стегні, і от тепер хірурги видалили пухлину завбільшки як м’яч для реґбі. Прооперували чоловіка та повернули йому життя без болю у Лікарні Святого Луки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі