Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли універсальну протиотруту від сотень змій

Важливо

Міжнародна команда вчених з США, Великої Британії та Індії розробила синтетичне антитіло, яке може врятувати від смертельної отрути аспідових змій, що зустрічаються по всьому світу. Відкриття підштовхує науковців до розробки єдиної універсальної протиотрути, яка могла б захистити людство від усіх отруйних змій. Якщо розробка спрацює, смертей від укусів змій стане значно менше.

Про це розповідає New Atlas.

Австралія, Азія та Африка є домівкою багатьох смертоносних змій. За оцінками, через отруєння зміїним укусом щороку гинуть до 138 тис. людей, а ще понад 400 тис. залишаються інвалідами. Тепер вчені Scripps Research виявили антитіло, яке здатне блокувати смертельний ефект основного токсину 3FTx, що його виробляє низка видів змій.

Біологів цікавила передусім родина аспідових (Elapidae). Йдеться про 384 види, серед яких найнебезпечніші – королівська кобра, чорна мамба та індійський крайт. В результаті вивчення білків, що містяться в отруті, вдалося виявити токсин, що викликає параліч. Потім вчені обстежили бібліотеку, що містить інформацію про 50 млрд антитіл, і знайшли з’єднання, яке найкраще пов’язувалося з токсином і нейтралізувало його дію.

Лабораторні тести пройшли успішно: миші, яким ввели протиотруту, витримували укуси навіть найнебезпечніших змій.

Традиційний метод виробництва протиотрут використовує тварин для вироблення антитіл проти отрути. Цей процес неоднозначний через багато етичних проблем, свою небезпеку та можливі алергічні реакції у людей. 

Натоміть 95Mat5 — це моноклональне антитіло, тобто воно виробляється синтетичним шляхом, що унеможливлює необхідність використання тварин-донорів і зміїної отрути при його виробництві. Це не тільки розв’язує етичні проблеми, а й знижує ризик травм і алергічних реакцій у людей, які отримують протиотруту.

Наступне завдання дослідників – знайти антитіла проти токсинів, що містяться в отруті гадюк. Якщо робота пройде успішно, можливе створення універсальної протиотрути від будь-яких змій, що становлять небезпеку для людини.

Як розповідало раніше BitukMedia, вперше в історії знайдено протиотруту від блідої поганки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі