Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Альпініст без обох ніг та 7-х пальців на руках підкорив Еверест (ВІДЕО)

Важливо

Італієць Андреа Ланфрі став першою людиною з множинною ампутацією, яка зійшла на Еверест. Його досягнення занесено до Книги рекордів Гіннеса. Чоловік без обох ніг нижче коліна і семи пальців на рукахтепер двічі рекордсмен.

Про це розповідає сторінка Книги рекордів.

Окрім звичайного спорядження, альпініст взяв для підкорення найвищої гори світу кілька видів протезів і навчився підніматися на висоту, чіпляючись лише великими пальцями рук.

У 2015 році, коли Андреа було 29 років, він потрапив до лікарні зі менінгітом і стрімким менінгококовим сепсисом. Лікарі змогли врятувати йому життя, але через інфекційне зараження крові довелося ампутувати обидві ноги до коліна та сім пальців рук.

Після семи місяців у лікарні, частину з яких він пробув у комі, Ланфрі не зневірився. За його словами, він побачив інші можливості для себе: за рік італієць увійшов до складу збірної своєї країни з легкої атлетики. У 2016–2018 роках Андреа виграв срібну та бронзову медалі чемпіонатів Європи та світу з параспорту. І весь цей час думав про повернення до альпінізму.

Андреа Ланфрі – не перший чоловік з ампутованими кінцівками, хто ризикнув підкорити “Дах світу”. Але італієць став першим, хто зважився зробити це без обох ніг і лише з трьома пальцями.

Разом з другом вони вирішили здійснити сходження “класичним” чином: частину шляху пройти пішки, дати організму акліматизуватися, розбити висотний табір і після підготовки підкорити саму вершину.

Ще на шляху до базового табору Ланфрі встановив перший рекорд: він влаштував найшвидший пробіг на висотну милю на двох протезах ніг і подолав її за 9 хвилин 48 секунд. Андреа – перший володар рекорду в цій категорії в Книзі Гіннеса.

Очікувано останній етап сходження виявився найскладнішим. За словами спортсмена, йому нелегко було навчитися використовувати для підйому лише великі пальці рук і протези ступнів. Але результат був того вартий. “Я відчув величезне хвилювання, коли побачив вершину”, – згадує підкорювач Джомолунгми.

Фото – Facebook/ Andrea Lanfri

Протягом усього сходження та спуску Ланфрі використовував кілька типів протезів. У нього є пристосовані для бігу, їзди на велосипеді, скелелазіння та для ходьби по льоду. Їх всіх він взяв на Еверест, щоб міняти залежно від місцевості та цілей.

Фото – guinnessworldrecords

У друзів були побоювання щодо спуску, адже той міг виявитися ще більш складним та небезпечним випробуванням для протезів. На щастя, проблем вдалося уникнути.

Загалом подорож на вершину зайняла два з половиною місяці — на два тижні менше, ніж розраховував спортсмен, бо “пощастило з погодою”.

За словами Андреа, обидва його нові рекорди в Книзі Гіннеса — не тільки велика гордість для нього. Він розраховує, що його досягнення надихатимуть й інших людей, хто зіткнувся у житті з подібними труднощами.

Як розповідало раніше BitukMedia, чотирирічна дівчинка піднялася до базового табору на схилі Евересту та встановила рекорд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі