Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чотирирічна дівчинка піднялася до базового табору на схилі Евересту та встановила рекорд

Важливо

Чотирирічна Зара з Чехії піднялася до південного базового табору гори Еверест, що знаходиться на висоті 5364 метри над рівнем моря. Так дівчинка стала наймолодшою жінкою-альпіністкою, яка дісталася цієї точки без сторонньої допомоги.

Про це старший брат дівчинки розповів в Instagram.

Хлопчик уточнив, що його молодшій сестрі 4 роки і 5 місяців. Зара — громадянка Чехії та Канади, проживає в Малайзії разом із батьками та семирічним братом-блогером Сашею. Володіє чеською, китайською та англійською мовами.

У сімейній експедиції також взяв участь тато. Родина досягла найвищої точки свого маршруту 7 січня. Загалом альпіністи подолали 270 км. Зара впоралася з випробуванням завдяки своїй витривалості. Брат розповів, що дівчинка часто вирушає у піші походи джунглями Малайзії. За минулий рік вона здолала понад 2200 км.

Під час маршу проблем не було, акліматизація пройшла вище середнього, маленька Зара, завдяки своїй дуже хорошій фізичній формі, навіть випередила, за невеликим винятком, сотні інших альпіністів, які також почали сходження з аеропорту в Луклі (Непал). Треба підкреслити, що умови в гуртожитках, у так званих лоджах, дуже обмежені і там не жарко, у спальнях іноді було навіть нижче -10 °C.

Фото – Фото – Instagram/ sasha.jede

Зара добре переносить низькі температури. З раннього дитинства, за прикладом виховання дітей протягом сотень тисяч років, батьки Зари наголошували на розвитку її розумових і фізичних навичок за зразком племен, які вели оригінальний спосіб життя. Зокрема, у надзвичайно складних умовах малайзійських джунглів маленька Зара після закінчення навчання в китайському дитячому садку проходила 5-10 км з перепадом висоти 300-600 метрів і в кілька разів більше на вихідних. У 2023 році вона пройшла понад 2200 км у джунглях. Крім того, дитина щодня ходить до дитсадка. Тому дівчинка без проблем ходить по набагато легших і дуже доглянутих стежках у Гімалаях.

Батько постійно загартовує доньку: маленька Зара ніколи не купається в теплій воді, навпаки, додає лід, тому, мабуть, не мала проблем з холодом. Завдяки продуманій акліматизації рівень насичення її крові киснем не опускався нижче 90%. Аби звикнути до розрідженого повітря Гімалаїв, Зара щодня влаштовувала пробіжки.

На схилах Евересту обладнано два базові табори. Північний знаходиться на території Тибету на висоті 5150 метрів. Доїхати до нього можна машиною, але для цього потрібен дозвіл китайської влади. Південний табір розташований у Непалі та є найбільш популярним серед альпіністів. Потрапити до нього можна пішки або за допомогою в’ючних тварин з міста Лукла, де працює аеропорт.

Досі наймолодшим мандрівником, який доходив до базового табору, вважався п’ятирічний індійський хлопчик. Тому вже можна сказати, що Зара встановила власний рекорд.

Як розповідало раніше BitukMedia, ветеран британської армії, який втратив обидві ноги в Афганістані, піднявся на вершину Евересту заввишки 8,849 метрів. 43-річний Харі Будда Магар став першою людиною з подвійною ампутацією вище коліна, яка підкорила найвищу гору світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі