Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пережили динозаврів: вчені відкрили новий вид акул

Важливо

Американські палеонтологи відкрили новий вид акул. Аналіз показав, що зуби з маленькими голчастими іклами не належали жодному з відомих видів доісторичних хижих риб. Припускають, що ці риби мешкали у світовому океані 65 млн років тому. Саме вони стали головними хижаками після вимирання динозаврів.

Про це розповідає Eurek Alert.

Майже 100 років тому в окрузі Вілкок палеонтологи виявили кілька десятків зубів стародавніх акул. Після цього знахідки майже століття зберігалися в архіві Геологічної служби США в Алабамі, доки вчені не вирішили проаналізувати їх в рамках великого проєкту з документування копалин риб.

Загалом дослідники нарахували понад 400 унікальних видів стародавніх акул та костистих риб, що жили в доісторичному океані.

За словами співавтора дослідження, куратора відділу природничої історії Девіда Чічімуррі, вони з колегами вивчили щелепи та зуби нині сучасних акул, що допомогло їм реконструювати зубний ряд стародавнього хижака. При цьому вчені виявили, що розташування зубів у цього стародавнього хижака значно відрізнялася від будь-якої іншої нині живучої або вимерлої акули, які відомі науці.

Новому виду дали назву Palaeohypotodus bizzocoi. На думку вчених, ці акули мешкали у світовому океані близько 65 млн років тому. Це означає, що вони панували вже після масового вимирання, яке знищило 75% життя на Землі, зокрема, динозаврів.

Цей геологічний період був відомий як палеоцен. Тоді більша частина штату Алабама, де знайшли скам’янілості, була вкрита мілководним тропічним або субтропічним океаном. Такі умови були сприятливими для акул. Вченим вдалося знайти у відкладеннях велику кількість зубів, що говорить про високу чисельність та різноманітність видів.

Вчені знайшли 17 зубів вимерлої акули, що жила 65 млн років тому. Фото – McWane Science Center

Відкриття нового виду дозволяє краще зрозуміти, як відновлювалося життя в океані після великого вимирання, та оцінити вплив глобальних подій на морську фауну та флору.

Як розповідало раніше BitukMedia, кладовище акул із понад 750 зразками скам’янілих зубів знайшли під час дослідження біорізноманітності у двох нових океанічних природних парках Австралії. Серед решток – зуби предка мегалодона. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі