Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільший в Європі “надрукований” будинок знайшов свого орендаря (ВІДЕО)

Важливо

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, здали в експлуатацію. Незвичайний будинок звели у Гейдельберзі на півдні Німеччини. На урочистій церемонії орендарю передали символічний ключ. Будівництво не обійшлось без непередбачених технічних проблем.

У будівлі завдовжки 55 метрів, завширшки 11 м та заввишки 9 м розміститься комп’ютерний центр.

Друкувати будинок розпочали десять місяців тому. За словами Ганса-Йорга Крауса, директора компанії Kraus Gruppe, будівлю планували надрукувати за 140 годин, але на будівельному майданчику іноді трапляються затримки. “У результаті вийшло 170 годин, а якщо додати перерви, виходить, що пішло на тиждень більше”, – каже Краус.

Фундамент та дах будівлі робили традиційним способом. А от стіни друкували на 3D-принтері. За процесом стежили лише двоє людей. Кажуть, на такому будівництві багато працівників не потрібно.

Фото – Kraus Gruppe

Проблеми почалися, коли стіни вже були готові. Все через те, що будівля має форму хвилі. Як каже Краус, з’єднання з дахом стало новим викликом. На пошук рішення пішли тижні. Ще однією проблемою стали двері: вони призначені для встановлення у будівлях із звичайними бетонними стінами, матеріал для 3D-друку принципово іншого типу. Фахівці ламали голову кілька тижнів, але вирішили і це питання.

Глава компанії розповів, що в Kraus Gruppe розуміли, що виникнуть проблеми. Але наперед ніхто не продумав, як їх уникнути.

Нині в компанії готуються до нового проєкту. Хочуть збудувати будинок утричі більше за цей, щоправда, деталі поки не розкривають.

Як розповідало раніше BitukMedia, місцем, де знаходиться найвища дерев’яна будівля у світі, невдовзі може стати місто Перт, що у Західній Австралії. Хмарочос на 50 поверхів буде містити понад 200 квартир і стане першим житловим будинком в штаті з негативним викидом вуглецю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі