Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені мапували найбільший у світі глибоководний риф (ВІДЕО)

Важливо

Океанографи дізналися розміри глибоководного коралового рифу поблизу Атлантичного узбережжя США. Поліпи, водорості та інші організми вдалося виявити на площі понад 25 тис. кв. км. Масштаби рифу “перехоплюють подих”, кажуть вчені.

Про це розповідає The Guardian.

Про існування рифу біля берегів Флориди було відомо з 1960-х років, але тільки зараз вченим вдалося визначити його розміри.

Риф простягається такоє вздовж узбережжя штатів Джорджія та Південна Кароліна приблизно на 500 км. Його ширина у деяких місцях перевищує 100 км. Отже, його загальна площа майже втричі перевищує площу Єллоустонського національного парку. Колонії поліпів виросли на глибині від 200 метрів до кілометра. Також у цій екосистемі мешкають морські зірки, восьминоги, акули, креветки та безліч видів риб.

Розмір цього рифу, виявленого на глибині від 200 до 100 метрів, залишався загадкою доти, доки нова технологія підводного мавпування не дозволила побудувати тривимірні зображення дна океану.

Desmophyllum pertusum, глибоководний корал, виявлений у дослідженні. Фото – NOAA Ocean Exploration, Windows to the Deep 2019

За словами одного з авторів наукової статті, Дерека Сауерса з некомерційної організації Ocean Exploration Trust, на сьогодні маповано менше 25% дна світового океану. Це означає, що в майбутньому можливе відкриття ще більшого глибоководного рифу.

Найбільшим природним об’єктом, утвореним кораловими поліпами, що живуть на мілководді, залишається Великий Бар’єрний риф біля узбережжя Австралії. Його площа перевищує 340 тис. кв. км.

Як розповідало раніше BitukMedia, група вчених з Австралії змогла виявити в Антарктиді підводний каньйон, що занурюється на глибину понад 1,5 км. Для цього дослідники використовували тюленів Ведделла, морських слонів та GPS-трекери. Мапування морського дна за допомогою глибоководних тварин може допомогти вченим передбачити фізику танення льодовиків і крижаного покриву.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі