Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вона написала “Маленьких жінок”: знайдено 20 невідомих творів письменниці

Важливо

У США дослідник з Північно-Східного університету штату Массачусетс заявив, що знайшов невідомі раніше твори Луїзи Мей Олкотт, знаменитої американської письменниці XIX століття. Йдеться про твори, написані під псевдонімами.

Про це повідомляє Associated Press.

Макс Чапник переконаний, що зумів виявити 20 оповідань та віршів Луїзи Мей Олкотт. Вона прославилася романом-бестселером “Маленькі жінки”, який був опублікований двома частинами у 1868-1869 роках. Щоправда, її невеликі твори відомі не так широко.

Чапник знайшов оповідання та вірші, які друкували в газетах Массачусетса наприкінці 1850-х та у 1860-х. Дослідник вважає, що одним з псевдонімів автора “Маленьких жінок” було ім’я E. H. Gould. Під ним опубліковано розповідь про будинок письменниці у місті Конкорд, а також історію про привидів у стилі “Різдвяної пісні в прозі” Діккенса.

Луїза Мей Олкотт. Фото – Wikipedia

Також Чапник виявив чотири раніше невідомі вірші, опубліковані під ім’ям Флора Фейрфілд, який є офіційним визнаним псевдонімом письменниці. Ще одне з раніше невідомих оповідань Олкотт було видано під її ім’ям. Це історія про молодого художника.

Ці та інші відкриття Чапник зробив завдяки тому, що у мережу виклали великий архів оцифрованих газет другої половини ХІХ століття. Він визнає, що не всі знайдені ним твори обов’язково належать перу Олкотт. “У мене багато непрямих доказів, і я не думаю, що вони є остаточними. Але я хочу зібрати їх якнайбільше”, — заявив дослідник.

Якщо автентичність вдасться довести, знахідки стануть дуже важливими для вивчення раннього періоду творчості Олкотт.

Класичний роман Олкотт про повноліття про чотирьох сестер Марч — Мег, Джо, Бет і Емі — було добре прийнято у 1868-1869 роках — і досі він популярний як в дітей, так і серед дорослих. “Маленьких жінок” кілька разів екранізували в художніх фільмах, востаннє Грета Гервіг у 2019 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, Національна бібліотека Іспанії знайшла у своєму архіві раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”. Рукопис ідентифікували завдяки нейромережі, яка порівняла 1300 творів з лексиконом 350 драматургів. Висновки ШІ вже підтвердили філологи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі