Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тікайте! Кицька наближається!: домашні пухнастики ходитимуть із дзвіночками

Важливо

Власників кішок в Амстердамі попросять одягати своїм вихованцям на шию дзвіночки. Мета ініціативи – попереджати птахів та інших тварин про присутність хижака та захистити їх від нападів.

Про це розповідає Dutch News.

Кішка – одна з небагатьох тварин, яким дозволено гуляти по столиці Нідерландів без нагляду. Однак вони становлять серйозну небезпеку для птахів та дрібних ссавців.

За підрахунками дослідників з Вагенінгенського університету, у Нідерландах хатні кішки вбивають близько 18 млн птахів на рік. Передбачається, що дзвіночки зменшать кількість їхньої здобичі на 33-50%.

Пропозиція щодо дзвіночків є частиною плану міської влади, яка прагне залишити Амстердам “дружнім до тварин” містом.

Амстердам також розпочне кампанію із заохочення власників кішок чіпувати та стерилізувати своїх тварин, аби зменшити популяцію здичавілих котів. Останніх після відлову і стерилізації більше не випускатимуть у “екологічно вразливі райони”.

Протягом багатьох років докладалися різні зусилля для подолання проблем, що їх спричиняють домашні коти. У 2021 році голландський фонд Huiskat Thuiskat звернувся до суду, намагаючись змусити уряд вжити заходів проти людей, які дозволяють своїм котам вільно гуляти.

У Нідерландах близько 2,9 млн домашніх котів, і щороку 60 тис. вважаються зниклими безвісти. Догляд за безпритульними домашніми тваринами коштує місцевим радам 4,8 млн євро на рік.

У міжнародному науковому співтоваристві вже формується консенсус щодо шкідливого впливу кішок на біорізноманіття. Тому в інших країнах також вживають різних заходів, щоб врятувати дрібних тварин від домашніх котів.

Наприклад, у німецькому місті Вальдорф запровадили “котячий локдаун”. Він проходить щорічно з квітня до серпня. Господарям порушників загрожуватиме штраф 500 євро, а якщо кішка завдасть шкоди жайворонку, ця сума може зрости до 50 тисяч.

Як розповідало раніше BitukMedia, мешканці, які нещодавно переїхали в село Аарванген в швейцарському кантоні Берн, хочуть заборонити дзвіночки, які носять на шиї місцеві корови. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі