Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Роллс-Ройс у світі мечів: у річці виловили цінний артефакт – зброю Ульфберта

Важливо

У польському місті Влоцлавек під час днопоглиблювальних робіт з річки Вісла дістали цінний артефакт. Йдеться про добре збережений залізний меч доби вікінгів.

Про це повідомив Центр спорту та відпочинку Влоцлавека у Facebook.

Рентгенографія показала, що на клинку знахідки є напис “+VLFBERHT+”. Отже, артефакт відноситься до так званих мечів Ульфберта. За попередньою оцінкою, його виготовили не пізніше 950 року нашої ери, тобто в епоху вікінгів.

Мечі ULFBERHT — група середньовічних мечів, що були знайдені в Європі, датовані 9-11-им століттями, на лезах яких було нанесено напис +VLFBERH+T або +VLFBERHT+.

Це слово означає франкське власне ім’я людини і стало в якомусь роді торговою маркою, що використовували різні майстри протягом декількох століть.

Загалом в Європі відомо понад 170 мечів Ульфберта, менше десяти з яких знайшли у Польщі. Переважну більшість таких артефактів археологи виявили у Скандинавії, Фінляндії та Східній Європі.

Чотири мечі Ulfberht знайдені в Норвегії. Зображення – Wikipedia, Lorange 1889

Ці дорогі та престижні предмети озброєння датуються IX–XI століттями нашої ери. Імовірно, їх виготовляли в ремісничих майстернях, що розташовувалися в районі Рейну.

Меч вікінгів створений у майстерні Ульфберта вважався справжнім Роллс-Ройсом у світі мечів. Цими мечами могли володіти лише великі воїни. Вважається, що цей меч багато в чому кращий за інші, які виготовляли в Європі. Він мав чудові характеристики, був легшим і зручнішим у бою. За часів вікінгів ця зброя вважалася справжнім витвором мистецтва зброї і людина, яка володіла таким мечем, неодмінно мала високий соціальний статус.

7 листопада 2011 року в Дніпрі поблизу запорізького острова Хортиця було знайдено меч, який відноситься до мечів ULFBERHT і пов’язується із загибеллю князя Святослава Ігоровича. Вочевидь, це був його особистий меч, оскільки Святослав (Свенельд на данський лад, Свейн на норвезький або Свенефельд на шведський) сам був слов’янським вікінгом.

Як розповідало раніше BitukMedia, добре збережений бронзовий меч виявили у Німеччині. Знахідці понад 3000 років. Поряд зі зброєю знайшли останки чоловіка, жінки та дитини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі