П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дзвіночки розбрату: село вступилось за корів та традиції

Важливо

Мешканці, які нещодавно переїхали в село Аарванген в швейцарському кантоні Берн, хочуть заборонити дзвіночки, які носять на шиї корови. Місцеві фермери категорично проти того, що вони називають “нападом на традиційну швейцарську культуру”. Нещодавно вони вдалися до прямої демократії, виступивши із законодавчою ініціативою.

Про це повідомляє BBC.

Швейцарія – країна корів і постійних суперечок, що точаться навколо цих майже “священних тварин”.

Цього разу в центрі уваги село Аарванген, що за 40 хвилин їзди на машині від міста Берн. Щонайменше дві новоприбулі родини офіційно поскаржилися до сільської ради – їх страшенно дратує нескінченний цілодобовий дзвін дзвіночків на шиях корів, що пасуться на навколишніх луках. І вони зажадали заборонити цей галас.

Подружжя звернулися до муніципальної влади зі скаргою, але у відповідь у селі утворився справжній народний рух за збереження дзвіночків на коров’ячих шиях. З локального конфлікту виникла спільна ініціатива на захист дзвіночків.

За словами мера села Ніклауса Лундсгаарда-Гансена, фермер, який володіє стадом, розцінив скаргу як “особисту образу його та його корів”. Прихильники дзвіночків створили петицію і почали збирати підписи. “Ми, швейцарці, [хочемо] зберегти й підтримувати наші живі традиції в майбутньому”, — ідеться в їхньому документі.

Загалом в Аарвангені мешкають 4 700 людей. Лише за кілька днів петиція зібрала понад тисячу підписів. Її передали сільській владі на офіційній церемонії разом із традиційними ковбасками від фермерів.

Коров’ячі дзвіночки колись були корисним атрибутом швейцарського сільського життя. Оскільки стада, особливо влітку, пасуться високо в Альпах і часто на крутих схилах, дзвіночки були життєво важливими, аби стежити за ними. Старші фермери кажуть, що вони чують кожну окрему корову за звуком її власного дзвіночка. Щоправда, нині корови мають електронні чипи й більшу частину часу проводять на огороджених пасовищах.

У грудні мешканці села мають провести громадські збори і проголосувати за майбутнє дзвіночків. До того часу остаточно розібратися зі скаргою на корів з їхніми двонами сподівається і кантон (суб’єкт федерації) в якості вищої інстанції. Що стосується двох новоприбулих пар, одна відкликала свою скаргу, а інша оголосила про плани переїхати. Про це повідомили мер Аарвангена і голова місцевого правління Ніклаус Лундсгаард-Хансен.

“На мій погляд, цей конфлікт є прикладом явного розриву між містом і селом”, – говорить Лундсгаард-Хансен, який і сам переїхав до Аарванген лише чотири роки тому. У громаді нещодавно збудували нові житлові квартали, куди переїжджають жити здебільшого колишні містяни. Вони шукають у таких селищах, як Аарванген, міського комфорту і сільських переваг у вигляді ще не до кінця зіпсованої екології. Натомість сільське господарство, як виявилось, не має нічого спільного з ідеалізованою пасторальною картинкою.

Фото – Andreas Mueller via Swiss Image Bank

Суперечка через корів в Аарвангені не перша такого роду. У 2021 році суд у кантоні Аргау ухвалив, що виключення дзвону коров’ячих дзвіночків з локальних правил, що регулюють режим нічного спокою, було неправильним рішенням і відтоді фермери в Аргау повинні після 22.00 знімати дзвіночки зі своїх корів.

А у 2019 році загальні збори мешканців міста Баума, що в кантоні Цюріх, погодились, що звук коров’ячих дзвіночки – це не шум, а культура, а скаржитися на культуру не можна.

Як розповідало раніше BitukMedia, стадо корів всиновило порося дикого вепра.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі