Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Від скульптора Людовіка XV: за знайдену в сараї статую запропонували $3 млн

Важливо

За знайдену у сараї у Шотландії статую XVIII століття запропонували 3 млн доларів. А все тому, що автор знахідки — скульптор Едме Бушардон, який служив при дворі французького короля Людовіка XV. Погруддя невдовзі може бути продане за мільйони на користь громадських програм, але не раніше, ніж свою думку висловить громадськість.

Про це повідомляє видання Artnet.

1930 року міська рада Інвергордона витратила 5 фунтів стерлінгів (приблизно 500 доларів сьогодні) на мармурову скульптуру сера Джона Гордона, шотландського землевласника та політичного діяча 18-го століття, роботи французького митця Едме Бушардона.

Але в середині ХХ століття погруддя зникло з урядової установи. Лише наприкінці 1990-х фахівці знайшли роботу Бушардона – вона підпирала двері сараю у передмісті Інвергордона.

Погруддя члена парламенту сера Джона Гордона 1728 року було створено Едме Бушардоном – французьким скульптором, відомим своїми неокласичними статуями в садах Версальського палацу. Фото – Highland Council

Наступні 25 років скульптура здебільшого зберігалася в Музеї та художній галереї Інвернесса. Однак нещодавно неназваний покупець через аукціоністів Sotheby’s запропонував за бюст близько 3 млн доларів. Експерти оцінюють пропозицію як дуже щедру: вона близька до рекордної вартості для робіт Бушардона. Наприклад, 11 років тому Лувр віддав понад 3 млн доларів за погруддя маркіза де Гуверне роботи майстра.

Питання про продаж скульптури місцеві жителі вирішуватимуть шляхом голосвування. Якщо рішення про продаж буде ухвалене, виручені кошти будуть спрямовані до Фонду добробуту міста, який надає підтримку проєктам збереження Інвергордона. Населення цього портового містечка у східній Шотландії становить менше 4 тис. людей.

Місто Інвергордон, Істер Росс, може отримати допомогу від продажу скульптури, заявили члени ради. Фото – Zoonar GmbH/Alamy

З моменту повторного відкриття погруддя 1728 року вважалось яскравим прикладом ранніх робіт Бушардона. У 2017 році його включили до великої виставки “Бушардон: Королівський художник епохи Просвітництва”, організованої музеєм Лувр, яка також відвідала музей Гетті в Лос-Анджелесі.

Едме Бушардон був офіційним скульптором Людовика XV і вважається одним з головних архітекторів переходу від рококо до неокласичної скульптури. Бушардон вирізав скульптури для садів Версальського палацу та створив високу 17-футову скульптуру Людовика XV для площі Згоди, яка була зруйнована під час Французької революції.

Погруддя з Інвергордона було створено у Римі, коли там жив Бушардон, а молодий Гордон проїжджав у рамках свого великого туру Європою.

Як розповідало раніше BitukMedia, “Таємну кімнату” видатного митця доби Відродження Мікеланджело Буонарроті вперше відкриють для публіки у Флоренції. Йдеться про вузьке приміщення в капелі Медічі при базиліці Сан-Лоренцо, стіни якого вкриті ескізами вугіллям та крейдою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі