П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Переховувався від Папи: публіці відкриють “секретну кімнату” Мікеланджело

Важливо

“Таємну кімнату” видатного митця доби Відродження Мікеланджело Буонарроті вперше відкриють для публіки у Флоренції. Йдеться про вузьке приміщення в капелі Медічі при базиліці Сан-Лоренцо, стіни якого вкриті ескізами вугіллям та крейдою. Вважається, що Мікеланджело створив ці рідкісні малюнки, переховуючись після конфлікту з Папою Римським Климентом VII, який засудив його до страти. 

Про це повідомляє Reuters.

Кімната в італійській каплиці 16 століття, створеній за задумом Мікеланджело, містить вугільні малюнки людських фігур. Про їхнє існування ніхто не підозрював до 1975 року, коли директор капели Медічі Паоло Даль Поджетто не почав шукати відповідне приміщення для нового виходу з музею. У ході пошуків він виявив під шафою люк, який привів його до кімнати завдовжки 10 метрів і завширшки 3 метри. Колись її використовували для зберігання вугілля.

Паоло Даль Поджетто, директор Музею каплиці Медічі у 70-х, приписував багато малюнків, знайдених на стінах, Мікеланджело, хоча інші згодом заперечували це. Деякі дослідники вважають, що частина малюнків належить учням та послідовникам митця.

Дал Поджетто вважав, що автор Давида і фресок Сикстинської капели переховувався в цій кімнатці протягом трьох місяців 1530 року після того, як посварився з Папою Климентом VII.

Поширена думка, що Мікеланджело переховувався від Медічі, своїх колишніх покровителів, які хотіли помститися йому за зраду та перехід на бік народного повстання, що вигнало цю династію з Флоренції у 1527.

Під час вигнання сім’ї Мікеланджело служив наглядачем міських укріплень при недовгому республіканському уряді. Папа Климент VII, член родини Медічі, розгнівався на художника і наказав його вбити. Вважається, що Джован Баттіста Фіджованні, який був пріором базиліки Сан-Лоренцо, де Мікеланджело проводив роботи, знайшов цю схованку. Зрештою Медічі помилували художника, а Папа Римський скасував вирок, аби митець міг завершити роботу над Сикстинською капелою та сімейною гробницею Медічі. 

Досі “таємна кімната” Мікеланджело була доступна лише фахівцям. Тепер прийнято рішення відкрити її для відвідувачів. Це станеться вже 15 листопада, але прийматимуть не більше сотні в тиждень – потрапити в кімнатку можна тільки тісними вузькими сходами. Групи з 4 людей зможуть відвідати кімнату максимум на 15 хвилин. 

Базиліка Святого Лаврентія (базиліка Сан-Лоренцо, Basilica di San Lorenzo) – найбільша церква Флоренції та одна з найбільш відвідуваних визначних пам’яток країни. Вона розташувалася в центрі міста і є місцем поховання майже всіх представників могутньої італійської родини Медічі.

Для того щоб пускати в неї публіку, була створена спеціальна система освітлення, яке не шкодить малюнкам. “Обмежена кількість відвідувачів на один часовий слот пов’язана з необхідністю чергувати періоди впливу світлодіодного світла з тривалими періодами темряви”,– зазначили в музеї.

Квитки коштуватимуть 20 євро ($21,20) з людини, на додачу до 10 євро, які стягують за сам вхід до музею.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені розкрили головний секрет великих художників Відродження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі