Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не 8 годин: вчені переглянули оптимальну тривалість здорового сну

Важливо

Вважається, що для нормального функціонування організму та здоров’я мозку людина потребує щоденного 8-годинного сну. Але зараз вчені з Університету Осло (Норвегія) у співпраці з колегами з семи країн наводять зовсім інші цифри.

Про це розповідає New Scientist.

Побутує наукова думка, що брак сну може згубно позначатися на фізичному, психічному та когнітивному стані здоров’я, підвищує ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

Андерс Фьєлл з Університету Осло з колегами з Британії, Німеччини, Данії, Іспанії, США та Швейцарії досліджували, яка саме тривалість сну сприятливо впливає на здоров’я мозку, і чи існує причинно-наслідковий зв’язок між тривалістю сну і здоров’ям мозку — розвитком атрофії речовини мозку.

Аби визначити це, дослідники проаналізували понад 8 тис. знімків МРТ головного мозку майже 4 тис. жителів Європи та США у віці від 20 до 89 років. Спостереження за ними тривало протягом кількох років, а на додаток до цих даних фахівці вивчили ще понад 51 тис. результатів МРТ понад 47 тис. учасників.

Середня тривалість сну учасників експерименту протягом усього життя вираховувалася за допомогою численних анкет, і вона склала близько 7 годин, що трохи менше за рекомендовану норму. Ці дані зпіставили з результатами МРТ, отриманими із семи різних сканерів. Особливу увагу дослідники приділили товщині кори мозку.

І от тепер можна сказати, що аналіз МРТ такої великої кількості людей не надав доказів зв’язку між тривалістю сну та атрофією речовини головного мозку! Навпаки, вчені виявили, що 6,5 години сну пов’язані з найбільшою товщиною кори великих півкуль головного мозку.

Як виявилося, тривалість сну у принципі не пов’язана з витонченням кори мозку і втратою її обсягу або змінами площі. Після врахування всіх поправок на стать, вік, індекс маси тіла та спосіб життя учасників результати залишилися незмінними. Тоді дослідники вирішили розрахувати, скільки годин сну взаємопов’язані з максимальним відносним обсягом головного мозку та товщиною його кори.

Ідеальною тривалістю сну автори роботи назвали 6,5 години, при цьому критична нижня межа дорівнює 5,7 години, а верхня – 7,3 години. Цей час є оптимальним не тільки для здоров’я мозку, але й для якісного сну в цілому.

Відхилення від такої тривалості можуть призводити до порушень структури головного мозку. Надалі знадобляться додаткові дослідження, щоб зрозуміти вплив якості сну на ці показники.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені пояснили, як активність в інтернеті пов’язана з безсонням.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі