Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лікарі відновили 3D-пластинами череп військового, якому в голову влучила куля

Важливо

Лікарі врятували 48-річного військового з Волині. Йому в голову влучила куля і пройшла крізь мозок. Боротьба за здоров’я чоловіка триває вже пів року.

Про це розповідають у Національному реабілітаційному центрі “Незламні” (UNBROKEN).

Три тижні тому медики центру виконали складну реконструктивну операцію і закрили 22-сантиметровий дефект черепа 3D-пластинами.

4 квітня 2023 року на бойовому посту кулеметник Олексій Литвинчук отримав поранення в голову. Ворожа куля влучила в лоб військового, пройшла крізь мозок та вилетіла через потилицю. 

Побратими оперативно евакуювали пораненого. Спочатку його життя рятували в найближчому до лінії фронту шпиталі, а потім у Києві.

Лікарі реанімації впродовж двох місяців рятували пацієнта, який був у комі. Щойно стан чоловіка вдалося стабілізувати, його скерували до Львова. “Перед нами постала задача – якомога швидше закрити дефект індивідуально виготовленими 3D-пластинами. Операція є важкою, але, на жаль, в наш час дуже актуальною. Тисячі військових отримують подібні травми”, – каже нейрохірург Андрій Батюк. 

22-сантиметровий дефект кісток черепа закрили сучасними та дороговартісними 3D-пластинами, які оплачує держава. Операція тривала 4 години та минула успішно.

“За три тижні від складного реконструктивного втручання захисник значно краще почувається. Він вже добре говорить та навіть жартує. Потроху починає відновлюватись і рухливість лівих руки та ноги. Він вже може самотужки їсти, сидіти та ходити з підтримкою”, – розповідають медики.

Олексій Литвинчук з Волині, йому 48 років. На війну пішов ще у 2014 році. Тоді відслужив рік та повернувся до мирного життя та тренерства. У лютому 2022-го знову взяв до рук зброю та поповнив лави Луганського прикордонного загону.

Олексій мріє знову ганяти м’яча та тренувати дітей, адже у цивільному житті чоловік був дитячим футбольним тренером. Весь цей час поруч з Олексієм його рідна сестра. Вона ні на день не залишила брата та палко вірить, що він знову твердо стане на ноги.

Фото – UNBROKEN Ukraine

Як розповідало раніше BitukMedia, шведський хірург-ортопед зі світовим ім’ям Рікард Бранемарк провів українському військовому унікальну операцію – остеоінтегративне протезування кінцівки. Воно полягає у встановленні внутрішньокісткового імпланту і є для України унікальним.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі