Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні відновили 200-річний вітряк (ВІДЕО)

Важливо

На Звенигородщині Черкаської обл. майстри відновили 200-річний вітряк, біля якого пас ягнят Тарас Шевченко. На реставрацію пішло 300 тис. грн – кошти виділили меценати.

Про це розповідає Суспільне.

“Неподалік урочище Гупалівщина, про яке згадав Тарас Григорович у своїй поемі “Гайдамаки”. Тут він пас ягнята за селом. Власне, це стежки та місце дитинства Кобзаря”, — розповідає директорка Національного заповідника “Батьківщина Тараса Шевченка” Людмила Шевченко.

Зараз майстри, які знаються на вітряках, втілили перший етап реконструкції. Зокрема, вітряку повернули крила, які пошкодив буревій. Надалі планують відновити робочі механізми.

Вітряк пов’язаний також із родичем Тараса Шевченка – Григорієм. Він сфотографував вітряки біля Керелівки, яка колись була діловим центром – тут відбувалися ділові зустрічі та укладалися угоди із купівлі та продажу зерна.

Як розповідало BitukMedia, у Чигирині на Черкащині відновили колодязь, який, за переказами, побудував кошовий отаман-характерник Іван Сірко. Однак місцеві кажуть – криниця ще старіша.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі